PREDSTAVNIČKI DOM PSBIH

Špago pitao Hurtića o izgradnji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, evo šta je ministar odgovorio

Nije mi poznato ni da je Tužilaštvo HNK reagovalo, što iz perspektive Bošnjaka izgleda kao pogodovanje jednoj političkoj opciji, rekao je Špago

Šerif Špago i Sevlid Hurtić. N. Šaljić / Avaz

5.7.2023

Zastupnik Šerif Špago (SDA) pitao je na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ministra za ljudska prava i izbjeglice Sevlida Hurtića u vezi s izgradnjom Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

- Islamska zajednica smatra da ima potpuno pravo na povrat tog zemljišta za koje im nije isplaćena naknada. Nije mi poznato ni da je Tužilaštvo HNK reagovalo, što iz perspektive Bošnjaka izgleda kao pogodovanje jednoj političkoj opciji. S punim pravom Islamska zajednica treba da zna zašto nisu dobili status subjekta u postupku. Moje pitanje glasi da li je Ministarstvo tretiralo ovo pitanje, s obzirom na političke dimenzije, na stavove IZ da su diskriminisani – pitao je Špago.

Odgovorio je resorni ministar Sevlid Hurtić, kazavši da Islamska zajednica, niti bilo koja druga institucija nije tražila od Ministarstva nadležno postupanje.

- Ministarstvo će se obratiti IZ i predstavnicima gradske uprave Grada Mostara. Podsjećam i da osnovni ugovor između BiH i IZ BiH nije još potpisan uprkos mojim urgencijama Predsjedništvu BiH, a mi ćemo ovo rješavati s gradskom upravom – kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.