KOLUMBIJA

Delegacija CIK-a BiH na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela

Arnautović je jedini član Izvršnog odbora A-WEB iz Evrope

Sa održanog događaja. CIK BiH

A. O.

13.7.2023

Delegacija Centralne izborne komisije BiH u sastavu Suad Arnautović, predsjednik, i Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH, učestvovala je na 11. zasjedanju Izvršnog odbora Svjetskog udruženja izbornih tijela (A-WEB), koje je održano od 11. do 13. jula 2023. godine u Kartageni de Indias, u Kolumbiji.

A-WEB je Svjetsko udruženje izbornih tijela koje okuplјa 119 izbornih tijela iz 110 zemalјa. Bosna i Hercegovina je stalna članica Izvršnog odbora A-WEB kojeg, također, čine predstavnici iz Afrike, Amerike, Azije, Evrope i zemalјa Okeanije.

Arnautović je jedini član Izvršnog odbora A-WEB iz Evrope.

Na 11. zasjedanju Izvršnog odbora A-WEB razmatrano je više pitanja iz nadležnosti ovog najvišeg svjetskog stručnog tijela izbornih zvaničnika, među kojima su izvještaji o radu i finansijskom poslovanju, planovi rada u 2023. i 2024. godini, implementacija ISO standarda u izbornom procesu, te projekti koje je predložila Izborna komisija Južnoafričke Republike.

Na sjednici je najduža diskusija vođena o statusu državnih izbornih komisija Ruske Federacije i Bjelorusije, te o zahtjevu Centralne izborne komisije Ukrajine za isklјučenje ovih izbornih komisija iz Svjetskog udruženja. Konačna odluka o tome bit će donesena na zasjedanju Generalne skupštine A-WEB.

Na Konferenciji naslovljenoj “Globalni pogled na izazove regionalnih izbora 2023. “ razmatrana su pitanja digitalizacije izbornog procesa, obaveznog glasanja, učešću žena u izbornom procesu, izrade komunikacijske strategije i druga stručna pitanja iz oblasti izbora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.