DONESENA ODLUKA

CIK BiH uručio Zlatnu plaketu Šmitu

CIK BiH još jednom izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi BiH nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH

Suad Aranutović i Kristijan Šmit: Uručena plaketa. CIK BiH

A. O.

6.7.2023

Cijeneći napore i izuzetnu podršku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Nj.E. Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za unapređenje rada Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, prema kriterijima iz člana 3. stav (1) tačka d) Pravilnika o vrsti i dodjeli priznanja Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 45. sjednici, održanoj 08. juna 2023. godine, donijela odluku o dodjeli Zlatne plakete Nj.E. Šmitu.

Svečano uručenje priznanja Centralne izborne komisije BiH visokom predstavniku u BiH NJ.E. Kristijanu Šmitu upriličeno je danas u sjedištu Centralne izborne komisije BiH.

Centralna izborna komisija BiH podsjeća na izuzetnu podršku koju je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini pružio tokom pripreme i provedbe Općih izbora 2022. godine, a posebno imajući u vidu deblokade u vezi s osiguranjem sredstava za provedbu izbora, te u tom smislu omogućavanja održavanja izbora.

Odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH je imperativno propisano da nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora. Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je kontinuirano pozivala donosioce odluka u Bosni i Hercegovini da ispune svoju zakonsku obavezu i u zakonskom roku osiguraju finansijska sredstva za provedbu Općih izbora 2022. godine. Neosiguranje sredstava u zakonom propisanom roku ozbiljno je ugrozilo izborni proces i dovelo u pitanje održavanje Općih izbora 2022. godine u BiH.

S obzirom na to da je Centralna izborna komisija BiH bila onemogućena u vršenju svojih zakonskih ovlaštenja, visoki predstavnik je donošenjem Odluke o odobravanju raspodjele sredstava na ime pokrića rashoda u vezi s Općim izborima u Bosni i Hercegovini 2022. godine, Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Odluke kojom se donosi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine omogućio održavanje Općih izbora 2022.godine, te onemogućio ovakve blokade u budućnosti.

Centralna izborna komisija BiH još jednom izražava žaljenje zbog toga što nadležni organi Bosne i Hercegovine, i pored niza apela, nisu postupili u skladu sa svojim obavezama iz Izbornog zakona BiH, piše u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.