POSJETE

Patrijarh Porfirije: Ne može biti mir za onoga ko hoće mir samo za sebe

U Gradskoj vijećnici poglavara SPC-a dočekali predstavnici mostarske vlasti i vjerskih zajednica

Patrijarh Porfirije u posjeti Mostaru. M. Smajkić

Meliha Smajkic

23.9.2023

Nakon manastira Žitomislić i Prebilovaca, patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC), Porfirije danas je u nastavku dvodnevne posjete Mostaru, u Vladičanskom dvoru pogledao izložbu povodom 150 godina od osvećenja Saborne crkve u Mostaru.

Taj jubilej je i povod njegove posjete najvećem gradu na Neretvi, a nakon Vladičanskog dvora, za patrijarha je priređen prijem u Gradskoj vijećnici.

Patrijarh je u Vijećnicu došao u pratnji vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog, Dimitrija te mostarskog sveštenstva,a dočekali su ih gradonačelnik Mostara, predsjednik Gradskog vijeća, Salem Marić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća, Velibor Milivojević te predstavnici vjerskih zajednica.

Prevazilaženje nesporazuma

- Drago mi je što sam danas imao priliku da budem u Gradskoj vijećnici, da se sretnem s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća, kao i s predstavncima vjerskih zajednica.

 Posebno sam radostan što sam vidio da u zajedničkom rezervoaru svih koji ovdje žive postoji više nego dovoljno kapaciteta, da svako iz svoje pozicije, ulažući napore može doprinijeti prevazilaženju svih nesporazuma,nevolja i nesreća koje su iza nas i iznalaženju modela života u kojem je svako poptuno svjestan da mu je onaj drugi potreban - kazao je Porfirije u izjavi za novinare.

Dodao je kako je naročito radostan zbog toga što svi zajedno osjećaju da je uvijek dobrodošla podrška i pomoć izvana, a tom osjećanju se, naveo je i sam pridružuje.

Preduslov normalnog života

- Međutim, prije svega je važno sopstvenim snagama i naporima onih koji žive u najvećem multietničkom i multireligijskom gradu u BiH da učine sve da svima bude bolje. Mir je preduslov svakog normalnog života, ali mira nema ako nismo dubinski svjesni da koliko god je mir potreban meni, potreban je i drugome. 

Dakle, ne može biti mira za onoga ko hoće mir samo za sebe. Tek ukoliko ulaže sve što su njegovi kapaciteti da ima mir i onaj koji je pored njega, jeste garancija da će imati mir i onaj koji to želi-poručio je poglavar SPC-a.

Riječi zahvale na ukazanoj časti i porukama koje je odaslao patrijarhu su uputili i predstavnici gradske vlasti, odnosno, domaćini.

Nakon Vijećnice, za patrijarha je upriličen doček pred Sabornom crkvom u Mostaru.

U nedjelju ujutro on će služiti liturgiju u Sabornoj crkvi, a nakon toga će biti priređen donatorski ručak za završetak obnove tog jednog od najvećih pravoslavnih hramova na Balkanu.

Obnova Saborne crkve u Mostaru počela je 2010.godine pod motom „Obnovimo hram-obnovimo Mostar“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.