FINANSIJSKI KRIMINAL

BiH u regionu trenutno dobro stoji o pitanju pranja novca: Jedna lista nas je zaobišla

Ranije je pojašnjeno da „siva lista“ predstavlja spisak država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprečavanje pranja novca

Posljedica je i da direktne strane investicije opadaju u prosjeku za tri posto. Facebook

Nerma Ajnadžić

13.12.2023

Samo jedna zemlja iz regiona je na „sivoj listi“ Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF), međunarodne organizacije za nadzor finansijskog kriminala, zbog pranja novca. Riječ je o  Hrvatskoj.

Kreditni rejting

No, danima se već i u Crnoj Gori govori o ovoj temi, uz mogućnost da se i ova država nađe na neslavnom spisku. U narednim danima se očekuje i odluka, a, ukoliko ona bude pozitivna, to će, kako se procjenjuje, imati dalekosežne posljedice, posebno kada je riječ o kreditnom rejtingu.

Analize ukazuju na to da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za tri posto kada jedna država dospije na tu listi koja se bavi i pranjem novca i finansiranjem terorizma.

Ukoliko odluka bude negativna po Crnu Goru, našla bi se na listi na kojoj su trenutno i Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso, ali i Hrvatska, i bila bi stavljena pod pojačan nadzor FATF-a.

Postoji i „crna lista“, na kojoj su zasad tri države, i to Sjeverna Koreja, Iran i Mijanmar, koje su klasificirane kao visokorizične.

Finansiranje terorizma

Dobra vijest jeste da Bosne i Hercegovine nema na ovim spiskovima, što znači da dobro stojimo te da smo stabilnija zemlja o ovom pitanju. Uz napomenu da uvijek, naravno, može bolje.

Ranije je pojašnjeno da „siva lista“ predstavlja spisak država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, a osiguravanje svog mjesta tu može značiti ozbiljno narušavanje imidža zemlje i, naravno, može imati odvraćajući učinak na strane investitore.

Plenarna sjednica Komiteta eksperata za evaluaciju mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) počela je 11. decembra u Strazburu, a trajat će do 15. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.