SUD BIH

Šta će pokazati dalja istraga: Stručnjaci bili jasni da Fadilovi respiratori nisu za intenzivnu njegu

Hodžić je nakon pravosnažne presude na Face televiziji pokušao relativizirati izlaganje ovog stručnjaka

Pekija: ACM 812A nisu za intenzivnu njegu. Avaz - Armin Durgut / PIXSELL

29.1.2024

Sud BiH pravosnažno je presudio bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića na četiri, suspendovanog direktora FUCZ Fahrudina Solaka na šest, a vlasnika firme „F.H. Srebrena malina“ Fikreta Hodžića na pet godina zatvora zbog kupovine kineskih respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM tokom pandemije koronavirusa.

Sada se očekuje i proširenje istrage za koju se očekuje da odredi i nematerijalnu štetu, odnosno i eventualne zdravstvene probleme koje je moglo prouzrokovati korištenje ovih respiratora.

Da respiratori nisu mogli služiti svrsi za koju su nabavljeni, a to je intenzivna njega, pokazala su i svjedočenja stručnjaka tokom ročišta presuđenoj grupi.

Tri relevantna izvora

Vještak i stručnjak iz Italije Leandro Pekija (Pecchia) bio je jasan da se nabavljeni respiratori ACM 812A „ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege“.

Riječ je o stručnjaku iz oblasti elektrotehnike, a koji je specijalizovan na oblasti biomedicinskog inžinjerstva, odnosno na ispitivanju biomedicinskih aparata, a kao stručnjak je radio i pri Ministarstvu zdravstva Italije te u Notingemu u Velikoj Britaniji.

Kako je Pekija rekao na ročištu, od njega je traženo da napravi analizu kupljenih respiratora ACM 812A, ali i respiratora marke HC VE003 koji su prvobitno bili najavljeni da će se kupiti.

Kazao je tada da na osnovu tri relevantna izvora, od kojih je jedan i Svjetska zdravstvena organizacija, pravio analizu da li se mogu koristiti sporni respiratori u jedinicama intenzivne njege.

On je tada rekao da za komplikovanije proizvode, koji nose veći rizik, nije dovoljna sama certifikacija proizvoda, nego i tok svake proizvodne linije, a sporni respiratori su imali samo jedan certifikat.

Rekao je da na samom proizvodu ACM 812A nije bilo jasno navedeno koja je kategorija proizvoda, pa je pravio poređenje s predviđenim minimalnim uslovima koje trebaju imati proizvodi da bi bili adekvatni za jedinice intenzivne njege. U izvještaju je naveo koje uslove respiratori ACM 812A ispunjavaju, a kako je pojasnio u izlaganju, oni ispunjavaju samo 44 posto minimalnih uslova.

Osvrnuo se i na respiratore HC VE003, koji su prvobitno bili najavljeni za nabavku, ali na kraju nisu nabavljeni.

- Pokušao sam napraviti analizu vezano za te respiratore, ali nisam mogao jer nije bilo dovoljno informacija, dokumentacija je bila prepravljana i nije vjerodostojna – kazao je tada Pekija.

Fali nekoliko parametara

Upitan od tužioca Mirze Hukeljića, da li se na osnovu dostupnih podataka moglo govoriti o tome da li je riječ o respiratorima za intenzivnu njegu, Pekija je odgovorio:

- Fali mnoštvo podataka, a i na osnovu postojećih može se shvatiti da se ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege. Riječ je o aparatima koji nemaju ni monitor.

Tužilac Hukeljić je upitao da li respiratori ACM 812A imaju monitor.

- Imaju, ali fali nekoliko parametara na njemu, kao što je kisik. ACM 812A se može koristiti u ambulantnim kolima te u hitnim situacijama - istakao je Pekija.

Tužilac je upitao da li je tako navedeno i kod proizvođača, a Pekija je odgovorio da u samom predgovoru stoji da se on koristi u situacijama kao što je saobraćajna nesreća te da je prag za korištenje sat, a sve više od toga povećava rizik za pacijente.

Inače, Hodžić je nakon pravosnažne presude na Face televiziji pokušao relativizirati izlaganje ovog stručnjaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.