ŠOKANTNO

Sljedbenice je tjerao na plastične operacije, bilo mu dozvoljeno da ima seks s djevojčicama od sedam godina

Terete ga i za pokušaj ubistva, mito, ucjenjivanje te sudjelovanje u oružanoj organizaciji i vojnoj špijunaži

Oktar sa svojim slijedbenicama koje je nazivao "mačkice. Hürriyet​ Daily

Ad. A.

22.7.2019

Adnan Oktar (63), vođa sekte i vlasnik TV kanala 9 na kojem je nastupao kao propovjednik nakon više od godinu istrage, optužen je za seksualno zlostavljanje te otmicu maloljetnika, prenosi turski ''Hürriyet​ Daily''.

Osim njega, optužnicom je tretirano još 226 optuženih, od kojih je 171 u pritvoru, a 25 se već nagodilo s tužiocem. Oktar i njegovi saradnici tereti se za zlostavljanje i nanošenje patnje najmanje 125 žrtava.

Razni zločini

Oni se, također, terete i za pokušaj ubistva, davanje mita, ucjenjivanje, falsificiranje te za sudjelovanje u oružanoj organizaciji i vojnoj špijunaži.

Adnan Oktar samozvani je islamski propovjednik, vlasnik TV kanala A9, koji mu je služio za propagiranje njegovih ideja. Nediplomirani student arhitekture, historije i filozofije, Oktar je pobornik teorija zavjere, borac protiv ateizma, darvinista, masona i cionista.

Vodio je dvije organizacije, jednu usmjerenu očuvanju tradicionalnih moralnih vrijednosti, a drugu “naučnu”, koncentriranu na širenje antidarvinističke teorije.


Oktarevo privođenje na saslušanje. Hürriyet​ Daily

Njegovu organizaciju turski mediji nazivaju kultom, u sklopu kojeg je zlostavljao žene i maloljetne djevojke. Adnan Oktar najpoznatiji je po svojoj neobičnoj TV emisiji u kojoj je miješao vjeru sa zabavom.

U emisiji bi govorio o islamskim vrijednostima, a onda plesao s mladim ženama koje je nazivao mačkicama, a one njega lavom. Njegove su “mačkice” sve izraženih oblina, duge kose, često plave, uskog struka i punih usana, dok su im oči naglašeno našminkane u mačkasto iskošen oblik.

Plastične operacije

Svoje je sljedbenice tjerao na plastične operacije ne bi li što više nalikovale idealu ljepote koji mu se urezao dok je kao dječak odrastao u susjedstvu noćnog kluba u Ankari, ispričala je novinarima Beril Koncagül, koja je u turskim medijima bila poznata kao Oktarova omiljena “mačkica”.

Djevojke su mu morale služiti gole, a on ih je tukao, vikao na njih, tjerao ih na seksualne odnose.

- Morale smo ga zvati “ljubavi moja” neovisno o tome što bi radio - prenijela je nekada omiljena Oktarova “mačkica”. 

Ako bi htio čitati novine, dvije gole djevojke držale su novine ispred njega. Ako je htio telefonirati, držale su mu telefon.

Žene i djevojke dobrovoljno bi mu se pridružile da bi sudjelovale u TV šouu, ali onda ih više ne bi puštao.


Vila u kojoj se zlostavljanje dešavalo. Foto: Hürriyet​ Daily

Uhapšen je prošle godine, a policija je prilikom racije zaplijenila 96 pištolja, 23 puške, 3.000 metaka i 300.000 dolara u gotovini. U sklopu akcije vlasti su blokirale 120 internetskih stranica povezanih s Oktarovim kultom.

U njegovom tumačenju religije bilo mu je dozvoljeno imati seksualne odnose sa svakom osobom starijom od sedam godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.