SREDNJA BOSNA

U akciji "Štit" zaplijenjene znatne količine spida, ekstazija i kanabisa

Izvršeni su pretresi u Kiseljaku, Vitezu, Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju

B. C.

15.6.2022

Privedeno više osoba - Avaz
Zaplijenjena droga - Avaz
Zaplijenjena droga - Avaz
Zaplijenjena droga - Avaz
Zaplijenjena droga - Avaz

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Srednjobosanskog kantona u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom u ranim jutarnjim satima započeli realizaciju operativne akcije kodnog naziva „ŠTIT 2022“, koja je prije svega usmjerena na borbu protiv zloupotrebe opojnih droga. Ovoj akciji je prethodilo intenzivno prikupljanje operativnih saznanja, praćenje i opservacije kriminogenih osoba, koje su sklone vršenju navedenih krivičnih djela, saopćeno je iz MUP-a SBK. 

Izvršeni su pretresi stanova i kuća

Akciju provode pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a, Jedinice za specijalističku podršku, kao i brojni timovi za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga iz policijskih uprava i stanica.

U okviru ove akcije izvršeni su pretresi stanova, kuća i pratećih objekata u Kiseljaku, Vitezu, Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu i Gornjem Vakufu-Uskoplju. Prilikom pretresa pronađene su znatne količine materija za koje se sumnja da su opojne droge speed, ecstazy i cannabis. U samo jednom pretresu kuće vlasništvo H.Č. rođen 1988.godine, na području Donjeg Vakufa pronađeno je oko 0,5 kg materije za koju se sumnja da je opijna droga speed. Također, pronađeni su i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela i koji će se koristiti u procesu dokazivanja.


Uhapšene četiri osobe

 Zbog sumnje da su počinili krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, slobode su lišeni: H.Č. rođen 1988.godine iz Donjeg Vakufa, Đ.M. rođena 1988.godine iz Bugojna, V.F. rođen 1981.godine iz Kiseljaka i E.K. rođen 1996.godine iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, nad kojima je zavedena kriminalistička obrada.

Navedene aktivnosti predstavljaju nastavak planske borbe protiv ove vrste kriminaliteta, kojom prilikom su prikupljena određena operativna saznanja koja će biti korištena u toku istražnih radnji koje će se poduzimati i u narednom periodu.

Važno je napomenuti da je u toku ove godine otkriveno 87 ovakvih krivičnih djela, dok je u prethodnoj godini otkriveno oko 150 djela, kada je u samo u dvije akcije na području Viteza i Busovače pronađeno je i oduzeto oko 27 kg opojne droge speed.

Ovakve i slične aktivnosti policijskih službenika nastavljaju se i u narednom periodu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.