PRESUDA U BRČKOM

Prodao 13-godišnju kćerku: Otac osuđen na sedam godina zatvora

Optužen za trgovinu ljudima radi seksualnog i drugog iskorištavanja

Dijete prisilili na brak. Printscreen

B. C.

5.5.2023

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv N.M. (37) zbog sumnje da je maloljetnu kćer prisilio na udaju za B.Š., za šta je od njegove porodice primio novčanu naknadu. Za trgovinu ljudima, prodajom lica koje nije navršilo osamnaest godina života radi seksualnog i drugog iskorištavanja, N.M. je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na sedam godina i šest mjeseci zatvora, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Djevojčica pobjegla 

Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.M. da je u aprilu 2020. godine, u namjeri da pribavi protivpravnu imovinsku korist, nakon uzimanja novčane naknade od porodice Š., toj porodici predao svoju trinaestogodišnju kćer radi prisilnog stupanja u vanbračnu zajednicu. Nakon što je pobjegla, on je žrtvu uz prijetnje i uslovljavanja vratio porodici Š., a nakon novog bjekstva policija je maloljetnicu u zapuštenom stanju pronašla u gradu, poslije čega je smještena u namjensku ustanovu - zaključuje se u optužnici dostavljenoj Osnovnom sudu Distrikta.

U nastavku postupka, sud je u cijelosti potvrdio optužnicu kojom je N.M. optužen za krivično djelo trgovine ljudima (iz člana 207a stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Tokom glavnog pretresa pred sudom, Tužilaštvo je dokazalo optužbe protiv njega, pa ga je s tim u vezi, Osnovni sud za ovo krivično djelo nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci.

Spriječeno iskorištavanje žrtve

Osim kažnjavanja počinioca, saradnjom Tužilaštva s Policijom i Centrom za socijalni rad Distrikta spriječeno je daljnje iskorištavanje žrtve, koja je institucionalnom zaštitom izmještena u sigurnu kuću. Saradnja nadležnih na ovom području redovno se provodi i putem lokalnog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, ali i državne udarne grupe u koju je Tužilaštvo aktivno uključeno. 

Procesuiranje počinilaca i istovremena zaštita žrtava trgovine ljudima, među kojima su najčešće maloljetnici, ostaje i dalje u fokusu djelovanja ovog tužilaštva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.