ISTRAGA

Nakon što je nađen u lokvi krvi u Ivanici: Starac kojeg je pokušao ubiti sin i dalje u komi

Velibor Ž. Koji je pješke pobjegao u Hrvatsku jedno vrijeme bio u istražnom zatvoru u Dubrovniku

Policija pokušava rasvijetliti događaj. Avaz

Meliha Smajkic

10.10.2023

Na istragu u slučaju koji se prije nešto više od mjesec dogodio u mjestu Ivanica kod Ravnog, kada je u svojoj kući u lokvi krvi i u besvjesnom stanju pronađen Ranko R. (77) iz Maglaja, kako saznajemo, još nije stavljena tačka.

Istražiteljima Sektora kriminalističke policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva u Mostaru vode istragu, zbog brojnih otežavajućih okolnosti, trenutno su „vezane ruke“.

Povrede glave

S jedne strane, činjenica je da je Ranko R. i dalje na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici, gdje je hospitaliziran nedugo nakon što mu je pomoć ukazana u bolnici u Trebinju, a gdje su sve prognoze u vezi njegovog oporavka, usljed teških tjelesnih ozljeda koje je zadobio u predjelu glave, neizvjesne. Štaviše, on se nalazi u stanju kome.

S druge strane, činjenica je da je njegov sin Velibor Ž. (50) , a koji se sumnjiči, za sada, za pokušaj ubistva svoga oca državljanin Republike Hrvatske te cijeli proces sporo ide.

On je, kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, jedno vrijeme proveo u istražnom zatvoru u Dubrovniku te su od njega, kao osumnjičenog, izuzeti određeni tragovi koji će biti poslani na vještačenje, a zbog komplicirane pravne procedure, sve, zapravo, sporo ide.

Pješice u Ivanici pobjegao iz BiH. GP BiH

U međuvremenu je utvrđen vremenski period događaja, kao i vrijeme ulaska Velibora Ž.u Dubrovnik, odnosno, prelaska državne granice između BiH i Hrvatske. Zna se da je on granicu prešao pješice i to s vidnim ozljedama po tijelu, kao i da je sam pozvao tamošnju Hitnu pomoć, čija ga je ekipa odvezla u bolnicu u Dubrovnik.

Tragovi krvi

Podsjetimo, Ranko R. je 4.septembra iza podne pronađen u besvjesnom stanju u lokvi krvi u svojoj kući u Ivanici, koju, inače, koristi za odmor.

Njega je, kako su to tada potvrdili iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, pronašao njegov bratić Z.R.. Nakon što mu nije odgovarao na telefonske pozive,on je otišao do stričeve kuće, ugledao tragove krvi ispred objekta, a kroz prozor je uočio da starac nepomično leži u jednoj prostoriji. Potom je alarmirao policiju i Hitnu pomoć

Sve informacije prikupljene na licu mjesta ukazivale su na to da je starcu povrede nanio njegov sin s kojim već duže vrijeme nije u dobrim odnosima.

Vještačenje tragova

Od rezultata vještačenja tragova, istražitelji će pokušati utvrditi okolnosti tog događaja, a o polažu nadu u to da će starac preživjeti, budući da očevidaca nije bilo. Tek nakon prikupljanja svih dokaza, moći će se, eventualno, podići optužnica i predložiti da slučaj preuzme Republika Hrvatska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.