ŽELI SE SPASITI KAZNE

Optuženi sudija Perić poručio: Neću više dolaziti na ročišta, idem u penziju, s ljagom na mom imenu

Znam ko upravlja pravosuđem u BiH, kazao je Perić

Branko Perić. Sud BiH

15.12.2023

Pred prvostepenom Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH danas je održana glavna rasprava u predmetu protiv disciplinski optuženog sudije Suda BiH Branka Perića.

Ne vidim svrhu dolaska

Sudija Branko Perić je najavio komisiji da on više neće dolaziti na ročišta, jer 10. januara 2024. godine ide u penziju, a da je od 26. decembra na godišnjem odmoru.

Naglasio je da je njegov jedini interes da spere ljagu i da se nada da će se nakon ovog postupka uspostaviti standard slobode izražavanja sudija. U prilog tome dostavio je izvod iz KZ-a Hrvatske o izdvajanju mišljenja sudije, kao i esej Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa slobodom izražavanja sa stanovišta ljudskih prava.

Nakon što je komisija odlučila da se rasprava nastavlja 30. januara 2024. godine Perić je kazao:

- Ne vidim kakva je više svrha ovog postupka kada od 10. januara nisam više sudija. Ispraćate me u penziju s ljagom na mom imenu.  Tužilac je prihvatio da učestvuje u političko-medijskoj farsi. Znam ko upravlja pravosuđem u BiH - kazao je Perić.

Inače, danas je pred Komisijom saslušana sutkinja Suda BiH Minka Kreho koja je i presjednica Krivičnog odjela Suda BiH.

Disciplinski tužilac Asmir Baćevac pozvao je sutkinju Kreho kao svjedokinju zbog neblagovremenog postupanja sudije Perića u jednom predmetu. Sutkinja je objasnila da Perić i nije imao opcija da blagovremeno reagira, a ticalo se naknade štete i zastare opoziva. Na pitanje Perića sutkinja Kreho je potvrdila da da je Apelacioni odjel u tom predemetu tri puta ukidao odluku. Predmet je okončan, naveo je Perić i nije nastupila šteta.

Podsjećamo, Perić se tereti da je 5. aprila ove godine kao predsjedavajući Sudskog vijeća u predmetu "Fadil Novalić i drugi" javno pročitao svoje izdvojeno mišljenje u odnosu na presudu, čime je, prema navodima iz tužbe, prekršio više članova Zakona o krivičnom postupku BiH.

Disciplinska odgovornost

Perić se tereti i da je u jednom drugom predmetu kao predsjedavajući Sudskog vijeća neopravdano zakasnio s izradom odluka zbog čega je došlo do kašnjenja u provedbi određenih radnji.

Također, Perić je na disciplinsku odgovornost pozvan i zbog toga što je u junu ove godine izdao saopćenje za javnost u kojem je, između ostalog, naveo:

- Tužilačko-medijska mafija je nakon disciplinskog postupka izdjejstvovala pokretanje i predistražnog krivičnog postupka protiv mene zbog počinjenja krivičnih djela odavanja tajnih podataka i kršenja zakona od sudije iz Krivičnog zakona BiH, počinjenih objavljivanjem izdvojenog mišljenja prilikom objavljivanja presude u svojstvu predsjednika Vijeća u krivičnom predmetu "Novalić i drugi" - naveo je Perić tada u saopćenju.

Disciplinski tužilac ocijenio je da je na ovaj način sudija Perić diskreditirao rad pravosudnih organa, te da je prekršio Zakon o VSTV-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.