UBISTVO POLICAJACA

Detalji sa suđenja: Na Šehovića i Vujinovića pucano s udaljenosti veće od 1,5 metra

Svjedočio vještak balističar Alija Kotarević

Bijeli Golf sa lica mjesta bio predmet vještačenja. Avaz

15.1.2024

Saslušanjem vještaka balističara Alije Kotarevića zaposlenog u Centru za forenziku FUP-a, danas je održan nastavak suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Probojna oštećenja na odjeći

Kotarević je vještačio odjeću ubijenih policajaca, metlicu brisača, te bijeli Golf 6 koji bio predmet krađe u vrijeme zločina, kao i Audi A6 čija je krađa pokušana tri dana prije ubistva. Fotografije svih predmeta i vozila prikazani su u sudnici.

Kotarević je na košulji Davora Vujinovića našao tri probojna oštećenja s lijeve strane ispod džepa, te tri oštećenja sa zadnje strane lijevog rukava.

Na košulji Adisa Šehovića vještak je našao tri probojna oštećenja na prednjoj strani desnog rukava i jedno oštećenje na zadnjoj strani desnog rukava.

Oštećenja nisu nastala direktnim djelovanjem metka, već sekundarnim udarom zrna ili dijelova zrna koja su prije toga prolazila kroz prepreku, odnosno automobil u kojem su se nalazili.

Oštećenja nađena na odjeći Vujinovića odgovaraju projektilu koji je pogodio desna prednja suvozačeva vrata. Keder s lijeve strane vozača službenog policijskog Golfa pogođen je projektilom koji je pogodio zadnju desnu stranu vozila.

Vještak je također utvrdio da je metlica brisača mogla biti oštećena djelovanjem zrna vatrenog oružja kao i djelovanjem prepreke.

Na pitanje advokata Duška Tomića koji zastupa optuženog Macana, Kotarević je također kazao da je osoba koja je pucala mogla da stoji ili da sjedi, te da je, ustvari, bitan položaj oružja.

Kotarević je rekao da je udaljenost vjerovatno bila veća od 1,5 metra.

Isječen lim ispod brave

Analizirajući bijeli Golf 6, hrvatskih oznaka, koji je na Alipašinom Polju bio meta krađe, te Audija A6, austrijskih oznaka, čija je krađa pokušana 23. oktobra 2018. godine, vještak Kotarević je utvrdio da je na oba vozila, podesnim predmetom ili alatom isječen lim ispod brave vozačevih vrata.

Na zadnjem sjedištu nađen je trag koji asocira na makaze sa siječenje lima. Kod Golfa je lomljena brava za startanje vozila koja je, najvjerovatnije, lomljena ruskim ključem.

- Možete li mi objasniti šta je to ruski ključ, ja ne znam nisam lopov - uslijedilo je pitanje optuženog Save Marinkovića.

Vještak je pojasnio da je riječ o specijalnom alatu izrađenom od čelične materije, te predočio fotografiju dva tipa ruskih ključeva, objasnivši detaljno kako se oni koriste.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. januar.   

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.