GLOBUS

Boris Džonson usprotivio se premijerki Mej

Index.hr

16.9.2017

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Džonson (Johnson) u dužem je novinskom članku, objavljenom u subotu, iznio svoje planove za "veličanstven" Bregzit (Brexit), naljutivši time neke kolege i ponovno pokrenuvši nagađanja da će pokušati preuzeti vodstvo Konzervativne stranke od premijerke Tereze Mej (Therese May).

Uoči govora Tereze Mej, koja će u petak u Firenci (Firenzi) iznijeti svoju viziju Bregzita, Džonson je objavio opsežan članak od 4.300 riječi koji se u nekim tačkama razlikuje od vladinih stajališta. 

Džonson smatra kako Britanija u budućnosti neće plaćati za pristup evropskom jedinstvenom tržištu. Jednom kad izađu iz Evropske unije, Britanci se trebaju zaduživati kako bi investirali u infrastrukturu, reformirali porezni sistem i postavili zakone o imigraciji koji im odgovaraju.

Kao istaknuti zagovornik Bregzita, uoči prošlogodišnjeg referenduma, britanski čelnik diplomatije ponovio je kontroverznu tvrdnju da će Britanija izvan EU-a štediti 350 miliona funti sedmično. 

"Prijatelji moji, moram vas izvijestiti da postoje neki ljudi koji neprijateljski podcjenjuju ovu državu", napisao je Džonson za Daily Telegraph.

Oni misle da se Bregzit neće dogoditi.

"Ja sam ovdje da vam kažem da će naša zemlja uspjeti u novom državnom pothvatu, snažno će uspjeti", istaknuo je ministar, zaključivši kako Britanci imaju "veličanstvenu budućnost".

Kao popularan političar među članstvom konzervativaca, Džonson je postao očekivani kandidat za preuzimanje vlasti nad tom strankom, nakon što je Mej na prijevremenim izborima u junu, koje nije morala sazvati, izgubila parlamentarnu većinu.

Džonson je javno obznanio svoju odanost čelnici, no novine Times su ranije ovog tjedna objavile kako ministar smatra da je gurnut u stranu dok se Mej priprema na kompromis oko dogovora o Brexitu s EU-om kako bi olakšala pregovore.

"Ne planiramo plaćati za pristup njihovom tržištu ništa manje no što oni planiraju platiti pristup našem", napisao je Džonson, a u svom se članku nije referirao na tranzicijsko razdoblje za koje se očekuje da će njegova vlada ispregovarati s Briselom (Bruxellesom).

"I da, jednom kad riješimo račune, preuzet ćemo kontrolu nad oko 350 miliona funti tjedno", napisao je.

"Bilo bi dobro, kao što su mnogi od nas to isticali, kad bi velik dio tog novca otišao za NHS", dodao je. NHS (National Health Service) naziv je za britanski javni zdravstveni sustav.

Čelnik opozicijskih laburista, Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), komentirao je da Džonsonov članak otkriva sukobe unutar vlade Terezom Mej (Therese May), te da potkopava njezin autoritet.

Džonson je tokom kampanje za Bregzit putovao diljem Britanije u autobusu na kojem je bio slogan kojim se sugeriralo da Britanija Europskoj uniji sedmično šalje 350 miliona funti, cifru koju su stručnjaci odbacili, te da bi bilo pametnije potrošiti taj novac na NHS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.