ODLUKE

Moskva odbila pregovore o predaji dva otoka Japanu, evo i zašto

Mirovni sporazum nije potpisan od Drugog svjetskog rata

Srna

14.7.2019

Kurilski otoci - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Rusija je odbila razgovarati o potencijalnoj predaji dva od četiri južna Kurilska otoka Japanu kao dio pregovora o potpisivanju mirovnog sporazuma, javila je japanska novinska agencija Kjodo. 

Pozivajući se na izvor blizak procesu pregovora, agencija piše da je jedan od razloga odbijanja razgovora o takvoj mogućnosti povezan s vojnim savezom Japana i SAD.

Kjodo ističe da je odbijanje Moskve posljedica zabrinutosti da bi mogući kompromis u vezi s pitanjem teritorija mogao imati suprotan efekt na nivou podrške stanovništva Kurilskih otoka ruskim vlastima, prenijele su agencije.

Rusija i Japan vode mirovne pregovore još od sredine 20. stoljeća. Nakon Drugog svjetskog rata, Kurilski otoci pripojeni su Sovjetskom savezu, a Japan je doveo u pitanje status otoka Iturup, Kunašir, Šikotan i Habomaj.

Strane su se tokom samita Rusije i Japana u Osaki krajem juna usaglasile da nastave sa naporima čiji je konačan cilj potpisivanje mirovnog sporazuma, koji još uvijek nije zvanično potpisan nakon Drugog svjetskog rata .

Bitno je istaći arhipelag poznat kao Kurili čini niz od 56 otoka u Tihom oceanu koja se pružaju od ruskog poluotoka Kamčatke do japanskih otoka Hokaido. Južni dio Velikog Kurilskog kamen je spoticanja u odnosima između Rusije i Japana. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.