VAŠINGTON

Pompeo: SAD otvorene za produženje nuklearnog sporazuma sa Rusijom

Majk Pompeo. AFP

A. V. / Fena

14.10.2020

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo izjavio je u srijedu da će Sjedinjene Države biti otvorene za produženje novog Sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja START nakon isteka u februaru na osnovu razumijevanja postignutih u nedavnim razgovorima s Rusijom.

- Pozdravili bismo priliku da dovršimo sporazum zasnovan na razumijevanju postignutom u posljednjih nekoliko sedmica o tome kako izgleda niz mogućnosti za produženje novog START-a - rekao je Pompeo na konferenciji za novinare State Departmenta.

SAD i Rusija u Beču pregovaraju o posljednjem važećem sporazumu o ograničenju atomskog naoružanja. Kina nije uključena u pregovore, uprkos pritisku Amerike da se to učini, prenosi Reuters.

START je skraćenica za Strategic Arms Reduction Treaty – Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja. On od 2011. reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala – broj strateških nuklearnih bojevih glave bi trebao u obje zemlje biti smanjen na po 1.550 komada, a broj prijenosnih sistema na 880 i to do 2018.

U te sisteme spadaju interkontinentalne rakete s dometom preko 5.500 kilometara, podmornice s lansirnim raketnim sistemima i strateški bombarderi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.