AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo se planira sastati s Blinkenom u ovoj sedmici

Američki državni sekretar Majk Pompeo. Agencije

A. Č. / Fena

15.12.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) planira se sastati ove sedmice sa svojim imenovanim nasljednikom, Entonijem Blinken (Antony Blinken), u kako izgleda, prvom susretu licem u lice između zvaničnika odlazeće Trampove administracije i člana tima za nacionalnu sigurnost nastupajućeg predsjednika Džo Bajdena (Joa Bidena). 

Dvije osobe upoznate s tim planovima tvrde kako je provizorno planirano da se Pompepo i Blinken sastanu u četvrtak u State Departmentu. Nijedna od dvije osobe nije bila ovlaštena da javno govori o toj temi i one su govorile za Associated Press u utorak pod uslovom da ostanu anonimne. 

Vijest o sastanku iza zatvorenih vrata uslijedila je samo dan nakon što je elektorski koledž potvrdio Bajdenovu pobjedu u novembarskim izborima, čak i pored toga što predsjednik Donald Tramp još odbija prihvatiti njihove rezultate.

Pompeo je bio jedan od Trampovih najsnažnijih branitelja u administraciji i bio je na meti kritika neposredno nakon izbora 3. novembra kada je izjavio da je glasanje priprema za „drugu Trampovu administraciju“.

Pompeova odluka da se sastane s Blinkenom odražava rastuće uvjerenje među Republikancima da je Bajden pobijedio na izborima i da će Trampova osporavanja izbornih rezultata propasti.

Pompeo je istaknuo značaj dijaloga kada je bio imenovan za nasljednika svog smijenjenog prethodnika Rexa Tillersona, tražeći savjete od svih svojih prethodnika, među kojima su Hillary Clinton i John Kerry, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.