RAZVIJAJU SUMNJU

EU tvrdi da Rusija i Kina vode kampanju protiv vakcina koje je EMA odobrila

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson

EU: Rusija i Kina žele potkopati povjerenje u vakcine koje nisu njihove. Shutterstock

Hina

29.4.2021

Rusija i Kina vode kampanju "ocrnjivanja" kako bi potkopale povjerenje u vakcine koje odobrava Evropska unija i prodavale svoja, ocjenjuje se u izvještaju koji je u srijedu objavilo tijelo evropske diplomatije za borbu s dezinformiranjem.

- Rusku i kinesku "diplomatiju vakcina" prate "pokušaji dezinformiranja i manipuliranja, kojima se želi potkopati povjerenje u vakcine proizvedene na Zapadu, u evropske ustanove i u evropsku strategiju vakcinisanja - ističe se u izvješću.

Navedeno je da se Moskva i Peking koriste državnim medijima, medijskim mrežama bliskim vlasti i društvenim mrežama, pa tako i službenim diplomatskim računima na društvenim mrežama, kako bi postigli te ciljeve. 

- Tako se koriste službenim računom Sputnika V na Twitteru - dodaju.

Tvrde da se takvim postupanjem želi potkopati povjerenje javnosti u Evropsku agenciju za lijekove i baciti sumnja na njene procedure i na njenu političku objektivnost.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je četiri vakcine: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna i Johnson & Johnson.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.