VISOKI ZVANIČNIK

Njemački sud izriče presudu sirijskom pukovniku optuženom za zločine protiv čovječnosti

Njegov suoptuženi, Eyad al-Gharib, mlađi oficir koji je također služio u navedenoj ustanovi, osuđen je u februaru 2021. za pomaganje i podržavanje mučenja i lišavanja slobode kao zločina protiv čovječnosti

Njemački sud u gradu Koblenzu će danas donosi odluku. Ilustracija

N. Aj. / Deutsche Welle

13.1.2022

Njemački sud u gradu Koblenzu će u četvrtak donijeti odluku o slučaju sirijskog pukovnika optuženog za zločine protiv čovječnosti, u prvom ikada suđenju za zločine protiv čovječnosti protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja DW.

Anwar Raslan, visoki zvaničnik sirijskog režima, vodio je istražnu jedinicu u ozloglašenom pritvorskom centru u Damasku poznatom kao Filijala 251.

Optužen je za saučesništvo u najmanje 4.000 slučajeva mučenja, desetine ubistava i tri slučaja seksualnog napada i silovanja.

Njegov suoptuženi, Eyad al-Gharib, mlađi oficir koji je također služio u navedenoj ustanovi, osuđen je u februaru 2021. za pomaganje i podržavanje mučenja i lišavanja slobode kao zločina protiv čovječnosti.

On je već na služenju zatvorske kazne od četiri i po godine.

Ako bude osuđen, Raslan bi mogao dobiti doživotnu kaznu zatvora.

On će tako biti najviši zvaničnik Assadovog režima koji će biti presuđen za mučenja, vansudska ubistva i seksualne napade za koje se vjeruje da su ih članovi Assadovog režima sistematski počinili.

Raslan, koji je prebjegao iz sirijskog režima 2012. godine i pobjegao iz zemlje, negira sve optužbe protiv sebe.

Ova značajna presuda dolazi u trenutku kada Assadov režim, optužen za ubijanje stotina hiljada civila konvencionalnim i hemijskim oružjem, popravlja diplomatske odnose s bivšim regionalnim neprijateljima, kao što su Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija.

Sjedinjene Države i Evropska unija kritizirale su svoje arapske saveznike zbog otvaranja vrata Assada regionalnim organizacijama, ali su rekli da malo mogu učiniti da zaustave približavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.