POVLAČENJE

Rusi napuštaju oblast Sumi

On je rekao da je do gomilanja vojne opreme došlo zbog toga što su okupatori pokrivali povlačenje svojih snaga a da su sada kolone napustile teritoriju regiona

Ilustracija. REUTERS

S. S.

4.4.2022

Ruski agresori napuštaju oblast Sumi, objavio je na Telegramu šef regionalne vojne administracije Ukrajine Dmitro Živicki, javlja Ukrinform.

Prema njegovim riječima, ruske trupe su počele aktivno da se povlače iz regije Sumi.

Protjerani kroz oblast Černihiva

- Prošle sedmice smo vidjeli veliko akumiranje ruskih trupa od Bilopilja do Konotopa. Nove kolone su ušle, ukopali su se i terorizirali region - rekao je Živicki.

On je rekao da je do gomilanja vojne opreme došlo zbog toga što su okupatori pokrivali povlačenje svojih snaga. Sada su kolone napustile teritoriju regiona, rekao je on.

- Vidjeli smo mnogo opreme kako dolazi prema Rusiji, a naša artiljerija ih je gađala. Oružane snage Ukrajine i teritorijalna odbrana protjerale su ih kroz cijelu oblast Černihiva - rekao je Živicki.

Teritorija se čisti

Istovremeno je naglasio da neke ruske snage i dalje ostaju u Sumskoj oblasti, a teritorija se trenutno čisti od osvajača.

Prema podacima Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Rusija je od 24. februara do 3. aprila izgubila oko 18.000 vojnika, 644 tenkova, 143 aviona, 134 helikoptera i mnogo drugog naoružanja i opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.