POVUČENA DOZVOLA

Čavušolu: Norveška otkazala skup na kojem je najavljeno spaljivanje Kur'ana

Ovo je zločin iz mržnje, mržnja nije sloboda izražavanja, kazao je

Mevlut Čavušolu. Anadolija

S. S.

2.2.2023

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu) izjavio je da je nakon upozorenja iz Turske Norveška promijenila odluku i otkazala odobrenje za skup na kojem je bilo najavljeno spaljivanje svete knjige Kur'ana.

Čavušolu je u obraćanju u turskoj prijestolnici Ankari kazao da je ubrzanje procesa globalizacije uzrokovalo dva ishoda unutar čovječanstva.

"Nacionalni identiteti erodirani"

Kako je pojasnio, prvi ishod je uniformizacija ili standardizacija u kojoj su nacionalni identiteti erodirani, a svijest o značaju jezika je izgubljena. Drugi ishod su zločini iz mržnje, rasizam, ksenofobija, netolerancija i diskriminacija prema drugačijim ljudima, uključujući islamofobiju.

- Vidjeli ste šta se dogodilo u Švedskoj, Nizozemskoj i Danskoj. Isto bi se dogodilo i u Norveškoj. Danas smo pozvali norveškog ambasadora u naše ministarstvo nakon čega su otkazali odobrenje koje su dali za skup. Zločin protiv čovječnosti nije sloboda izražavanja. Ovo je zločin iz mržnje. Mržnja nije sloboda izražavanja - rekao je Čavušolu.

Dodao je da Norveška, Švedska, Danska i Finska imaju uglavnom iste zakone o slobodi izražavanja.

- Oni tvrde da "žive u naprednijoj demokratiji", ali su od ove četiri zemlje Finska, a sada i Norveška, otkazali skupove. Finska je kazala da to neće dozvoliti, ali u Švedskoj i Danskoj pod izgovorom slobode izražavanja vrijeđaju našu vjeru islam, religiju mira, i spaljuju našu svetu knjigu Kur'an. Isto je i u Holandiji. Ali pokušajte to učiniti protiv njih, odmah će reći rasizam, ksenofobija, radikalizacija... Sve ovo je pogrešno. Smatramo da ovo nije ispravno raditi - kazao je Čavušolu.

"Nije ispravno skrnavljenje bilo koje religije"

Dodao je da nije ispravno napadanje i skrnavljenje bilo koje religije.

- Kao vjernici, islamofobiju vidimo kao zločin protiv čovječnosti, ali isto tako i antikršćanstvo i antisemitizam. Mi snažno kritikujemo postupke Izraela i kršenje zakona, ali kod nas nema mjesta za antisemitizam - rekao je šef turske diplomatije.

Čavusolu je na kraju naglasio da je stoga potrebno odbaciti oba ishoda procesa globalizacije o kojima je govorio na početku izlaganja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.