ZNAČAJAN RIZIK

Iran navodno obogatio uranijum do nivoa koji je dovoljan za atomsku bombu

Inspektori trebaju utvrditi je li Iran namjerno proizveo obogaćeni uranijum

Utvrđuju se detalji. Printscreen

H. J. I.

19.2.2023

Međunarodni nuklearni posmatrači u Iranu prošle su sedmice otkrili uranij obogaćen do nivoa gotovo dovoljnog za nuklearno oružje, prema svjedočenju dvojice visokih diplomata.

Ovakav razvoj događaja, naglašavaju posmatrači, predstavlja značajan rizik da bi nesputana atomska aktivnost zemlje mogla dovesti do globalne krize.

Čistoća do 60 posto

Inspektori trebaju utvrditi je li Iran namjerno proizveo obogaćeni uranijum ili je koncentracija bila rezultat nenamjernog nakupljanja unutar mreže cijevi koje povezuju stotine brzorotirajućih centrifuga koje se koriste za odvajanje izotopa.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) kritikovala je Iran u srijedu, 1. februara zbog neprijavljene promjene u međusobnom povezivanju dvaju klastera naprednih mašina u Fordovu koji obogaćuju uran do čistoće do 60 posto, što je blizu nivoa za naoružanje.

Značajni rizici

Proizvodnja visoko obogaćenog urana od strane Irana u Fordovu nosi značajne rizike povezane s proliferacijom i nema nikakvog uvjerljivog civilnog opravdanja, navodi se u zajedničkoj izjavi, dodajući da Iran još nije ponudio vjerodostojan odgovor na neriješena pitanja IAEA-e u sklopu svoje istrage o zaštitnim mjerama .

Fordov je toliko osjetljiv da je nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i velikih sila zabranio da se tamo obogaćuje. Otkako su se SAD povukle iz sporazuma 2018. i ponovno uvele sankcije protiv Irana, Iran je odustao od mnogih ograničenja nametnutih sporazumom, prenosi Jerusalem Post.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.