AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden je i 1993. godine došao u opkoljeno Sarajevo: Sastao se s Alijom Izetbegovićem

Posjeta Kijevu nije prvi put da Bajden posjećuje neko ratom direktno zahvaćeno područje

Džo Bajden ispred UN-ovog transportera na sarajevskom aerodromu. AP

Danijal Hadzovic

21.2.2023

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) jučer je oduševio demokratski svijet kada se iznenada pojavio u Kijevu, glavnom gradu agresijom pogođene Ukrajine, kako bi još jednom dao punu podršku ovoj zemlji u borbi protiv agresora.

Bajden se u glavnom gradu Ukrajine sastao sa predsjednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim (Zelensky).

- Dok se svijet priprema za obilježavanje prve godišnjice od ruske brutalne invazije na Ukrajinu, ja sam danas u Kijevu kako bih se sastao s predsjednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu predanost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Bajden sa Zelenskim u Kijevu: Historijska posjeta. Facebook

Susret s Izetbegovićem

Ipak, ovo nije prvi put da Bajden posjećuje neko direktno ratom zahvaćeno područje. Tako je današnji američki predsjednik, a tadašnji senator, u 1993. godini posjetio opkoljeno Sarajevo gdje se sastao s predsjednikom Alijom Izetbegovićem.

Pored sastanka s Izetbegovićem, Bajden se u Beogradu sastao i sa predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem i bosansko-srpskim ratnim vođom Radovanom Karadžićem. U Napulju i Štutgartu su ga potom američki NATO generali izvijestili o vojnom toku borbi na Balkanu.

Saznanja sa tog putovanja Bajden je sumirao u izvještaju na ukupno stotinu stranica pod naslovom - Odupiranje agresiji. Milošević, bosanska republika i savjest Zapada - pokazujući koje su to opcije politike Zapada u prvom ratu u Evropi od 1945. godine.

Alija Izetbegović s Bajdenom u opkoljenom Sarajevu, april 1993.. Printscreen

Zagovaranje intervencije

Bajden je smatrao da Sjedinjene Države moraju odlučno govoriti na srpsku agresiju u BiH.

- Sjedinjene Države moraju voditi Zapad u odlučnom odgovoru na srpsku agresiju, počev od zračnih udara na srpsku artiljeriju širom BiH i na jedinice Jugoslovenske narodne armije u Srbiji koje su bile umiješane u ovaj međunarodni zločin. Zapadne snage trebale bi da unište svaki most preko Drine preko kojeg srpske vlasti nastavljaju da snabdijevaju bosanske Srbe - pisao je Bajden u ovom izvještaju.

Vidovitost Bajdenove analize najjasnije se vidi u jednoj sporednoj rečenici, koja se retrospektivno čini gotovo proročanskom: Bajden 1993. upozorava da će, ako Zapad ne bude djelovao - Srebrenica, mali grad u istočnoj Bosni, za koji u to vrijeme skoro niko nije čuo - postati Gernika našeg doba.

- Bajden je ovu rečenicu napisao dvije godine i tri mjeseca prije genocida u kojem su trupe pod komandom generala bosanskih Srba Ratka Mladića ubile više od 8.000 Bošnjaka i na svjetsku mapu strahota koje su skrivili ljudi upisale ime Srebrenica.

Nažalost, tadašnja američka administracija tada se još uvijek nećkala da posluša Bajdenove savjete. Tačno 30 godina poslije Bajden je, sada kao američki predsjednik, u stanju da konkretno djeluje, što i čini, pružajući bezrezervnu podršku Ukrajini u naoružanju i pomoći kako bi se oduprla ruskoj agresiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.