GRAD VAKO

Tramp će održati prvi predizborni skup u Teksasu

Očekuje se dolazak 15 hiljada ljudi

Donald Tramp. Printscreen

H. J. I.

26.3.2023

Donald Tramp (Trump), kojemu prijeti podizanje optužnice, održat će svoj prvi predizborni skup u teksaškom gradu Vaku, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti.

"Vidimo se"

Bivši američki predsjednik koji je netačno tvrdio da će biti "uhapšen" 21. marta u Njujorku u slučaju isplate pornografske glumice Stormi Denijels (Stormy Daniels), popet će se na binu u 17 sati po lokalnom vremenu u prigodi "prvog skupa za predsjedničke izbore 2024."

"Mnoštvo u Teksasu - Vidimo se" napisao je Tramp na Truth Socialu. Grad Vako ima 130.000 stanovnika i danas se povezuje s protuvladinom sektom Davidovcima.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koreša (Koresh). U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca. Izborni štab Donalda Trampa nije odgovorio na upit agencije France Presse o izboru Vaka za održavanje predizbornog skupa.

Očekuje se dolazak 15 hiljada ljudi

Bivši predsjednik, kojem prijete istrage o njegovim predizbornim pritiscima u Džordžiji 2020. i o upravljanju povjerljivom dokumentacijom Bijele kuće, redovno se prikazuje kao žrtva tajnovite "vlade u sjeni".

Na skupu u Vaku očekuje se dolazak 15.000 ljudi. Bit će to prigoda da republikanac dadne novi zamah svojoj predizbornoj kampanji koja zasad nema očekivanu dinamiku, premda mu ankete previđaju pobjedu na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata.

Dio desnice - najprije bogati donatori - okreću leđa milijarderu koji i dalje, bez dokaza, tvrdi da su izbori 2020. bili "namješteni" i pogledavaju prema novom prvaku tvrde desnice Ronu Desantisu (DeSantis 44). Guverner Floride još nije službeno objavio kandidaturu, ali će sigurno imati velike izglede na republikanskim izborima za predsjedničku nominaciju 2024.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.