NA SVJETSKOM TRŽIŠTU

Cijene nafte pale četvrtu sedmicu zaredom

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1.5 posto, na 74,17 dolara

Cijene nafte u padu. Twitter

A. O.

15.5.2023

Na svjetskim tržištima cijene nafte su pale i prošle sedmice, četvrte zaredom, jer se trgovci plaše da će zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih privrede oslabiti potražnja za "crnim zlatom". Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 1.5 posto, na 74,17 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1.8 posto, na 70.04 dolara.

Strahovanje trgovaca

Pad cijena četvrtu sedmicu zaredom posljedica je strahovanja trgovaca od slabljenja potražnje, s obzirom da se usporava rast najveće svjetske privrede. Niz posljednjih podataka pokazuje da oporavak kineske privrede, najvećeg svjetskog uvoznika nafte, nije tako brz kao što se očekivalo nakon ukidanja restriktivnih kovid mjera.

Usporen rast američkog gospodarstva

S druge strane, rast američke privrede, najvećeg svjetskog potrošača nafte, već se duže vrijeme usporava jer tamošnja centralna banka već godinu dana podiže kamatne stope kako bi suzbila inflaciju.

Moguće je i dalje povećanje kamata, što bi dodatno usporilo aktivnosti u privredi. Tako je u petak guvernerka Feda Mičel Boumen (Michelle Bowman) kazala da će centralna banka možda trebati još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena.

Jačanje američkog dolara

Negativno je na cijene nafte utjecalo i jačanje američkog dolara jer zbog toga nafta postaje skuplja u zemljama koje koriste druge valute. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 1.4 posto, što je njegov najveći sedmični dobitak od februara.

S druge strane, podršku cijenama pružaju prognoze analitičara da bi se manjak u ponudi nafte mogao produbiti u drugoj polovini godine. Analitičari se pritom pozivaju na procjenu Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine mogla biti veća za 90.000 barela dnevno nego što su do sada prognozirali.

- Tržište nafte bliži se deficitu u snabdijevanju, ako pođemo od pretpostavke da će OPEC dodatno smanjiti proizvodnju kao što je najavio - rekao je Stefan Brenok (Stephen Brennock) iz PVM-a. OPEC je odlučio od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,16 miliona barela dnevno kako bi podupro cijene.

Nakon pada četiri sedmice zaredom, cijene su nafte u znatnom minusu od početka godine. Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na početak godine pala više od 13, a na američkom više od 12 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.