BIVŠA KOMESARKA EU

Pregovori o novoj bugarskoj vladi propali nakon što je Gabriel povukla kandidaturu za premijerku

Povlačenje Gabriel završilo je dvonedeljne mukotrpne pregovore

Marija Gabriel. Fena

FENA

25.3.2024

Bivša komesarka Evropske unije Marija Gabriel povukla je u ponedjeljak svoju nominaciju za sljedećeg bugarskog premijera, prenosi Politico.

Povlačenje Gabriel završilo je dvonedeljne mukotrpne pregovore između njene stranke desnog centra GERB i reformističkog antikorupcijskog saveza Nastavljamo promjene i Demokratske Bugarske (PP-DB) u nečemu što je trebalo da bude dogovorena rotacija vlade.

Gabriel je u poruci predsjedniku bugarske Narodne skupštine navela da „koordinirano odbijanje“ 11 ministara da učestvuju u njenoj predloženoj vladi „i nedostatak dogovora tokom naknadnih pregovora obesmišljavaju proceduru izbora premijera i kabineta”, prema izvještajima nekoliko lokalnih medija.

- Tako se u praksi razvoj ustavne procedure ne može završiti uspješno - dodala je Gabriel.

Nikolaj Denkov, koji predstavlja Nastavljamo promjene, vodio je bugarsku vladu prvih devet mjeseci planirane rotacije, a Gabriel je bila njegova zamjenica i ministrica vanjskih poslova. Podnio je ostavku ranije ovog mjeseca, teoretski otvorivši put Gabriel da postane premijerka u narednih devet mjeseci.

Sada se sve raspalo - i, kao druga po veličini stranka u parlamentu, Denkovova Nastavljamo promjene je sljedeća na redu koja će imati priliku da formira vladu.

Gabriel, koji je prethodno vodila digitalne i inovacijske portfelje EU u dva mandata kao evropska komesarka, napustila je funkciju EU prošle godine nakon što ju je bivši lider i šef GERB-a Bojko Borisov izabrao za premijera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.