KOMENTAR DANA

Borba za biti ili ne biti

Građani padaju u kandže malignih oboljenja

Denaida Bašić. Avaz

Piše: Denaida Bašić

19.9.2019

Nakon nekoliko godina patnja i borbe sa smradom i nepravdom stotine sarajlija će naredne sedmice blokirati rad gradske deponije Smiljevići. Djeca im strašno obolijevaju, a nadležni nijemo ćute i ništa ne rade.  

Ne, ne dešava se ovo u srednjem vijeku. Ovo je realnost 21. vijeka. Ovo se dešava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, države u jugoistočnoj Evropi. Godinama nepravilno odlaganja otpada, pa i onog nedozvoljnog a ni marke ulaganja u deponiju učinile su da ekološka bomba kuca u centru Sarajeva, glavnog grada BiH.

Prema mišljenima vrhunskih bh. liječnika ali i regionalnih smrad koji je posljednih dana svakodnevnica u Sarajevu, može izazvati velike zdravstvene probleme. Slojevi ugljenmonoksida i sumpor-dioksida otežavaju disanje, dovode do različitih promjena i mogu biti uzrok hroničnog bronhitisa, kao i povod za astmatski napad. Nažalost, iz dana u dan sve je više mještana ovog naselja masovno padaju u kandže malignih oboljenja, a tačan broj još uvijek niko ne zna.

Od 2015. godine ih ubija nepravda, lažna briga i još lažnija briga o njihovom zdravlju.

Rukovodioci deponije navode da situacija od 1998. godine nikada nije bila bolja, da se 600 tona smeća dnevno pravilno odlaže, a o animalnom otpadu su tek nedavno iskreno progovorili.

Ne razmišljaju o tome ko će platiti najveću cijenu tuđih grešaka i nemarnosti, jer prema svemu sudeći nikog nije briga za ono što građani mjesecima ne mogu otvoriti prozore svojih toplih domova, a čekaonica u ambulantama im je postala druga kuća. Borba građana za svoju djecu, ili kako kažu borba za biti ili ne biti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.