KOLUMNA

Feđa Isović: Genetski smetljarnik

Italijani nisu bogzna kako visoki, garavi su, ali nikoga nisam asocirao na njih nego odmah na Otomane

Feđa Isović. Avaz

Piše: Feđa Isović

13.10.2019

Genetika je čudnovata stvar. Ja, recimo, nisam neke visine, izrazito sam garav, kad bih pustio brkove, malo ko ne bi posumnjao kako vučem neki turski gen.

Da ne bih lutao, ne budi mi zapovijeđeno, danas to nije tako teško, uradim DNK analizu. Napuniš pljuvačkom nekakvu epruvetu, spakuješ je, pošalješ u laboratorij, a oni ti ubrzo jave ko si, šta si, čiji li si, odakle si.

Vikinzi u žbunu u Popovom polju

I, vidi čuda, kod mene ne nađoše taj neki Hg2 gen, koji bi definisao turski upliv u moj garavluk i visinu. Kaže ta analiza da sam Evropljanin 99,7 posto, a od toga mi je gen najviše balkanski, pa ima nešto istočne Evrope, malo i južne Evrope…

No, i Vikinzi iz dalekih zemalja Skandinavije  upetljali su prste u moj gen sa nekih 4 posto. Nisu to bili prsti nego jedan drugi organ pa laički zamišljam kako je neki Ragnar Lothbrok u svom vikinškom pohodu na Evropu iza nekog žbuna u Popovom polju, s isukanim tim drugim organom, zaskočio neku moju pretkinju. Ne vidim otkud drugačije tako visok postotak sjevernoevropskog gena.

I tako dalje, ima tu još svega, ali džaba da puštam brkove, očekivanog turskog gena nema. Međutim, kaže u toj analizi i to da mi je „treći, četvrti ili peti prapradjed 100 posto Italijan. Ta osoba je, najvjerovatnije, rođena između 1730. i 1820. godine“. Pa, eto, kontam, Italijani nisu bogzna kako visoki, garavi su, ali nikoga nisam asocirao na njih nego odmah na Otomane. Puste predrasude.

Interesantno, moj komšija Darko, Srbin po nacionalnosti, uradi istu analizu i ispade da je on Turčin 2,1 posto. Pa ti budi pametan.

Otkud ovdje Srbi, Hrvati, Bošnjaci...

Do sada je skoro milion i po ljudi uradilo ovu vrstu DNK analize, što je omogućilo da se napravi jedna potpuno pregledna genetska mapa Evrope. Ono što je bitno za nas, prvi put imamo naučno potvrđene dokaze odkud ovdje ovi naši Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci…

Jao, kakvi porazni podaci za sve naše vrle nacionaliste. Tačno mi ih žao, srce mi se cijepa, nije lako gledati kako im se ruše snovi i želje. Valja im sada shvatiti da nacija nije biološki nego, jednostavno, kulturološki pojam. Kuku, nije to lako!

Koliko je samo knjiga zalud napisano, koliko je samo nacionalnih istoričara prdnulo u čabar. Svi su imali svoje izvore, svi svoje istoričare, i sve se to pokazalo kao totalni gubitak vremena, pravac u nauci poznat kao „žalibože štamparske boje.“ I čitanja.

Potpuno shvatam da mnogima nije lako čuti ono što tvrde genetičarke Bojana Panić i Ana Banjac-Čanak iz Beograda, koje kažu da je „potpuno nemoguće odrediti otkud dolaze Srbi, jer je svaki balkanski narod mješavina raznih naroda“. Šešelj na aparatima!

A kako tek, u ovom svjetlu, bezmalo glupo zvuči nedavna izjava Kolinde Grabar-Kitarović: „Hrvati su najstariji konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.“ Mi smo u školi, evo se ispostavilo, učili potpuno pogrešnu teoriju o seobi starih Slavena. Ali ne znam u koju je školu išla i šta je učila Kolinda, da mi je znati. Da hoće samo više sići s vlasti da ne moramo slušati ovakve gluposti. Izuzev ako ne dođe onaj Miroslav Škoro, onda opet možemo očekivati dominantan nivo gluposti sa Pantovčaka, ali eto, on bar bolje pjeva od nje.

Kako su Balkanci dokazali Frojdovu tezu

Jedna televizijska kuća nedavno napravi ulične ankete u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu sa pitanjem: „Ko je najstariji narod na Balkanu?“ Već znate odgovore, u Begradu svi odgovore da su to Srbi, u Sarajevu - Bošnjaci, a u Zagrebu - Hrvati. Ništa čudno, i Parižani bi, vjerovatno, rekli da su Francuzi najstariji narod na svijetu. To je samo zato što nisu pročitali ono što napisa Čarls Darvin: „Čovjek, sa svim svojim plemenitim osobinama, još u svom tjelesnom okviru nosi neizbrisiv pečat svog nižeg porijekla.”

Drugim riječima, tek smo malo odmakli od majmuna. Što budemo svjesniji te činjenice, to će nam biti manje važna besmislica koji je to narod najstariji.

Jer, na kraju, ispostavilo se da su Srbi, Hrvati i Bošnjaci djeca iste majke. Davno je onaj kokainski ovisnik Frojd rekao: „Ljudi, što su sličniji, to se više trude da budu različiti.“ Mi, Balkanci, tu njegovu hipotezu čvrsto smo  i neoborivo dokazali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.