KOMENTAR DANA

Vapaj vojnika

A njih sve manje zahvaljujući neradu državne vlasti

M. Rener - Smajović. Avaz

Piše: M. Rener - Smajović

17.10.2019

Ovako se više ne može, nije čudno što ljudi napuštaju službu, zavapio je jedan pripadnik Oružanih snaga BiH. Obratio se medijima jer nema više kome. 

Biti vojnik, podoficir, oficir Oružanih snaga BiH bilo je dobro, barem s aspekta prihoda. Prosječna plaća vojnika bila je viša od prosjeka države. I umjesto da napredujemo i plaća u vojsci raste, ona je pala.

Danas prosječna plaća vojnika iznosi oko 650 KM. Potrošačka korpa oko 2.000 KM. Školuješ se, prođeš obuku, radiš srcem za svoju BiH, sve za mizernih 650 maraka. Sve za skoro pa minimalac, dok kolega vojnik u Crnoj Gori, naprimjer, dobiva više od 400 eura.

U nešto „boljoj“ situaciji su podoficiri jer imaju 950 KM. Da im nema staža i dodatka, ne bi imali ni toliko. A imali su više od 1.100 maraka prije deceniju. Ruku na srce, nije samo plaća razlog odlaska vojnika iz službe. Iz ranijih izjava onih koji su se odlučili na taj korak vidi se da su problem ishrana, besperspektivnost...

Formiranje Oružanih snaga BiH jedna je od rijetkih reformi koje smo uspjeli uraditi, zapravo i jedina. Ponosimo se uspjesima naše vojske u misijama. Ponosimo se rezultatima koje pokazuju na vježbama. Ponosimo se kada ih vidimo u paradama. A njih sve manje zahvaljujući neradu državne vlasti.

Duže od godinu u proceduri su izmjene zakona kojim se osiguravaju više plaće profesionalnih pripadnika Oružanih snaga. Zahvaljujući neradu državne vlasti, ne mijenja se ni osnovica za obračun plaća jer ona ovisi o budžetu koji BiH nema usvojenog. No, ne mijenja se ni to da parlamentarci i ministri primaju osmerostruko više od jednog vojnika. Aferim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.