KOMENTAR DANA

Terorizam i pandemija

Najveća odgovornost je na liderima koji moraju pokazati da su mir i stabilnost najvažniji, a da borbu za pravdu prepuste nadležnim institucijama

Tarik Lazović. Avaz

Piše: Tarik Lazović

30.10.2020

Šokantna serija terorističkih napada u Francuskoj u posljednjih nekoliko dana podsjetila je cijeli svijet da zlo ne miruje ni u vrijeme nezapamćene pandemije koronavirusa. Spirala nasilja i pojačane tenzije u okolnostima pojačanog političkog, ekonomskog i socijalnog pritiska zbog pandemije mogu biti prijetnja koja može izazvati nesagledive posljedice po ovu generaciju.  

Terorizam je pošast koja već decenijama odnosi ljudske živote, narušava sigurnost i mir širom svijeta. Jedna od najopasnijih posljedica tog neopisivog zla jeste izazivanje dubokih podjela, raskola i netrpeljivosti među ljudima. U uvjetima pandemije svako jačanje glasa nasilnog ekstremizma i terorizma, islamofobije i neofašizma može izazvati krizu bez presedana - smutnju u kojoj neće stradati samo oni koji su krivi.

Nakon novih napada u Francuskoj, ohrabruje činjenica da osude ovog čina dolaze sa svih strana svijeta. Nažalost, u ovakvim izazovima i atmosferi nije potrebno mnogo da se izazovu nekontrolirane reakcije.

Evropa je svakako suočena sa socioekonomskom krizom koja može dovesti, kako je to prije nekoliko dana u našem listu rekao Ivan Đikić, do socijalnih nemira.

Azija je već odavno u teškim turbulencijama. Najveća odgovornost je na liderima koji moraju pokazati da su mir i stabilnost najvažniji, a da borbu za pravdu prepuste nadležnim institucijama. Odgovornost svakako imaju i svi građani, jer u ovo vrijeme društvenih mreža i nekontroliranih medija svi možemo biti dio rješenja ili dio problema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.