KOMENTAR DANA

Anarhija all over BiH

Vlast i većina upitne na državnom i federalnom nivou, te u mnogim kantonima

Fahir Karalić. AVAZ

Piše: F. Karalić

5.1.2021

Više od dvije godine od prošlih i malo manje od dvije do novih općih izbora Bosna i Hercegovina je skoro pa razvlašćena država. Većina je upitna na državnom i federalnom nivou, te u mnogim kantonima.

Istina, s obzirom na to kako su vladali dok je parlamentarna većina bila čvrsta, građani praktično i nisu primijetili da je nejasno ko čini vlast, osim one izvršne, koja odavno ništa ne radi osim što troši budžetske novce.

Međutim, u iole normalnim državama svijeta, čim većina postane upitna, padaju vlade, jer je obesmišljeno njihovo postojanje. Prohodnost zakona, od predlagača (izvršne vlasti) do parlamenata (zakonodavne vlasti), ključna je da bi neka vlada mogla raditi posao za koji je izabrana.

Ali, to ne znači ništa, naprimjer, Vladi Federacije, koja nastavlja raditi čak i nakon što je na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH potvrđeno da većina ne postoji, pa ni za usvajanje najvažnijeg dokumenta za rad izvršne vlasti - budžeta!

Premijeru Fadilu Novaliću i njegovim šefovima u SDA ne pada na pamet da se povuku ili da makar stave na glasanje povjerenje Vladi FBiH. Kao da poručuju da im ne treba Parlament, da mogu čuvati pozicije te trošiti i dalje. Ko šiša zakone, reforme...

Isto važi i za Vijeće ministara, s obzirom na to da je upitno bi li neki zakon koji predloži Vijeće ministara prošao Predstavnički dom BiH. Zato i ne predlažu zakone, a Parlament zasjeda jednom u nekoliko mjeseci. A, ministri redovno primaju plaće.

Rezultat ovakvog drskog i ignorantskog odnosa vladajućih stranaka prema građanima i izrugivanje osnovnim postulatima demokratije su i katastrofalne reakcije Vijeća ministara i Vlade FBiH na najteže izazove, poput pandemije ili migrantske krize.

Zbog toga bh. vlastima narod odavno ne vjeruje, a sada ni većina poslanika, delegata... Ili, opjevano na višem nivou od Baščaršije - Anarhija all over BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.