KOMENTAR DANA

Golgota boraca

Sramotno je da se država na svaki mogući način pokušava osloboditi invalida koji su često dijelove svog tijela dali za nezavisnost

Upitni su i rezultati revizije. Ilustracija

Erdin Halimic
Piše: E. Halimić

4.5.2021

Prva etapa revizije invalidnina boračkih kategorija u Federaciji BiH je pri kraju, ostalo je možda još stotinjak predmeta.

Kroz golgotu dokazivanja svoje invalidnosti prošle su desetine hiljada boraca Armije RBiH i HVO-a. Morali su pred stručnom medicinskom komisijom dokazivati da im nisu narasle noga ili ruka koju su izgubili na bojnom polju, da im se nije vratio izgubljeni vid…

Osim golgote i ponižavanja pred medicinskim komisijama, borci se moraju nositi i s omalovažavanjem. Jer za uništeni život, tačnije za doživotnu invalidnost država im je zahvalila invalidninom u prosjeku od nekih 300 maraka. A, ako je invalidnost na nivou od „samo“ 20 posto, onda borac može računati na bijednih 47 KM.

Sramotno je da se država na svaki mogući način pokušava osloboditi invalida koji su često dijelove svog tijela dali za nezavisnost Bosne i Hercegovine. Kako objasniti da borac koji je djelimično izgubio vid ili sluh te funkcionalnost ruke ili noge dobiva manje od 50 KM? Kako bilo ko u ovoj državi može zamisliti da je 47 KM dovoljno za bilo šta?

Upitni su i rezultati revizije, medicinske komisije, pod komandom vlasti, često su zloupotrebljavale svoj položaj i invalidima „skidale“ invalidnost, a kako bi vlastima uštedjele novac.

Međutim, veliki broj tih slučajeva završio je na Vrhovnom sudu FBiH, na kojem su masovno poništavana takva rješenja politički motiviranih medicinskih „stručnjaka“, a borcima vraćana invalidnost uz obaveznu naknadu troškova i isplatu zaostatka invalidnosti.

S distance vremena, a nakon okončanja postupka revizije moći će se ocijeniti njeni rezultati.

Na papiru će se moći izračunati koliko je koštala golgota boraca Armije RBiH i HVO-a.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.