KOMENTAR DANA

Bošnjaci i Palestinci

Ako Bošnjaci išta na primjeru Palestinaca mogu naučiti, onda je to prije svega da je cijena biranja pogrešnih političkih saveznika izuzetno visoka

Napadi na Gazu. AFP

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

12.5.2021

Pred sami Ramazanski bajram Palestinci su ponovo bili žrtve izraelskog siledžijstva. Nasilje nad vjernicima džamije El-Aksa rezultiralo je Hamasovim granatiranjem civilnih objekata u Jerusalemu, a na izraelsku reakciju se nije moralo dugo čekati - žestoki udari na Gazu rezultirali su s više od 20 mrtvih i više od 100 ranjenih Palestinaca.

Posljednji sukobi dolaze u jeku još veće radikalizacije političke scene u Izraelu, što uključuje i učestale spontane napade na Palestince i intenziviranje gradnje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Na višedecijsko oduzimanje palestinske zemlje, aparthejd nad Palestincima i kršenje međunarodnog prava zapadni svijet uglavnom žmiri i prešutno daje zeleno svjetlo Izraelu. A na sve to, kao kec na desetku, sjeda i Hamas.

Ova militantna islamistička organizacija svojim radikalizmom i terorističkim napadima Izraelu ne nanosi pretjeranu štetu, ali nanosi ogromnu samim Palestincima. S teroristima se, kako znamo, ne pregovara, što daje direktno opravdanje izraelskom vojnom djelovanju i daljem zauzimanju palestinske teritorije.

No, težak položaj u koji su dospjeli Palestinci pokazuje zapravo koliko se visoka cijena plaća za historijske zablude. Držanje arapskih zemalja uz Sovjetski savez tokom Hladnog rata, pa potom i rast islamizma, za razliku od Izraela, koji se pametno držao uz SAD i trošio ogromnu energiju na lobiranje, doveli su do toga da Palestinci praktično ostanu bez istinskog saveznika u moćnom svijetu, tek s nešto malo lažne solidarnosti i ceremonijalne podrške drugih islamskih zemalja, za razliku od Izraela, koji izdašnu i novčanu i političku podršku dobiva od najmoćnije sile svijeta.

Ako Bošnjaci išta na primjeru Palestinaca mogu naučiti, onda je to prije svega da je cijena biranja pogrešnih političkih saveznika izuzetno skupa. Da ne spominjemo tek da bi eventualni rast ideologije islamizma i vjerskog radikalizma upravo dao ultimativni argument i zeleno svjetlo za akciju njihovim neprijateljima koji žele raspačati BiH i marginalizirati Bošnjake.

S te strane, opasna je i alarmantna glupost koju čine pojedini bošnjački lideri posljednjih godina da, dok s jedne strane Bošnjacima ostavljaju sve manje saveznika i veza na Zapadu, s druge pokazuju gotovo idolopoklonički odnos prema pojedinim liderima i zemljama s istoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.