KOMENTAR DANA

Kukavica iza rešetaka

Možda se nada da će živjeti orlova vijeka, ali Karadžić, zasluženo, neće dočekati da ga sunce ogrije

Ratni zločinac Radovan Karadžić. Arhiv

Alen Bajramović

29.5.2021

Ratni zločinac Radovan Karadžić smješten je u zgradi od azbestnog materijala, koji može izazvati rak. Odsječen je od svijeta i nalazi se u ambijentu koji nema veze s njegovim jezikom i kulturom, ne može da prakticira svoju vjeru, a pri tome još, avaj, nema pristup kompjuteru kako bi pisao naučne i stručne radove, duhovne tekstove i memoare…

Žalopojke koje ovih dana dopiru od osoba bliskih krvniku s Durmitora samo su nastavak kukavičluka ratnog gospodara života i smrti, koji ni tri decenije nakon rata nije sposoban da se dostojanstveno suoči s pravdom i posljedicama svojih nedjela.

Ratni lider RS koji je iza skupštinske govornice najavio da će BiH krenuti ka “paklu i stradanju”, a “muslimanski narod možda u nestanak”, čovjek iza kojeg su ostali etnički čisti prostori, logori, masovne grobnice i genocid, odmah nakon rata je pokazao da je njegova hrabrost trajala dok je bilo korpusa i tenkova, dok je njegova vojska jurišala na nebranjene gradove i dok goloruka Armija RBiH nije toliko stasala da je zakucala na vrata Prijedora i Banje Luke.

A onda je svoju maskirnu uniformu, u kojoj je paradirao po brdima oko Sarajeva, zamijenio tamnom odjećom, a prepoznatljivu frizuru sakrio u rep. Ratni lider se “junački”, preko noći, preobrazio u duhovnog iscjelitelja Dragana Dabića, koji je po beogradskoj Adi Ciganliji narodu prodavao šuplju priču i liječio dijabetes, depresiju, spolne smetnje...

Na sve je bio spreman samo da izbjegne ruku pravde, koja ga je konačno dovela tamo gdje mu je i mjesto.

Iako se, izgleda, nada da će živjeti orlova vijeka i da će mu i „azbest“ stići naškoditi, Karadžić neće dočekati da ga sunce ogrije, jer je osuđen na doživotni zatvor.

Dok pokušava izazvati samilost zbog navodno surovih uvjeta u kojima će provesti posljednje godine života, trebao bi se sjetiti razorenih bosanskih sela i gradova, Omarske, Keraterma, Trnopolja, Manjače, KPD Foča, Batkovića, Luke, Heliodroma i drugih logora u kojima ljudsko biće nije imalo pravo na život, a kamoli kompjuter, ali i hiljada civila strijeljanih nad jamama od Podrinja do Bosanske krajine i od Brčkog do Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.