KOMENTAR DANA

Ne pucaj!

Dodik je na ovaj način samo dobio vjetar u leđa da nastavi po starom. No, pitanje je šta će uraditi i šta rade SAD

Milorad Dodik. Arhic

Miralem  Aščić
Piše: Miralem Aščić

4.11.2021

Očekivano, Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jučer je likovao. I svi oko njega.

Vijeće sigurnosti UN-a nije dozvolilo obraćanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt), novog visokog predstavnika u BiH, pred članovima ove itekako važne institucije.

U prijevodu, Kristijan Šmit je prvi visoki predstavnik kojem je zabranjeno da se obrati u UN-u. Rekli bismo, neslavan početak njemačkog diplomate na početku mandata visokog predstavnika.

Pao je u drugi plan i njegov prvi izvještaj koji je procurio u javnosti, oštar i precizan o stanju u BiH, blokadama, najavama otcjepljenja, negiranju genocida, zveckanju oružjem, ratobornom Dodiku...

Lobi Rusije i Kine ipak je bio jači. Misija EUFOR-a može, Šmit i OHR - NE. Dodik je na ovaj način samo dobio vjetar u leđa da nastavi po starom. No, pitanje je šta će uraditi i šta rade SAD. Zašto se mjesecima toleriraju Dodikove prijetnje?

Sankcije njegovog djelovanja najavljuju se mjesecima. Kroje spiskovi. Ali, bojažljivo, još bez konkretnih poteza. Pitanje je i šta će poduzeti Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan.

Njegov dolazak planiran je za kraj sedmice. I dolazi u jeku velikih političkih previranja.

Neka vrsta satisfakcije, rekli bismo, samo je štura odluka o produženju mandata EUFOR-a (misija ALTHEA) rezolucijom (u kojoj se ne spominje OHR ili visoki predstavnik) koja je usaglašena iza zatvorenih vrata.

I bilo je očekivano da se mandat EUFOR-a produži, ali je bilo očekivano i da se čuje glas Šmita, u jeku velike političke krize u BiH i najava o secesiji, prijenosu nadležnosti.

Međutim, iza odluke Vijeća sigurnosti BiH mnogo je ostalo upitnika i nejasnoća.

Kakva se poruka šalje građanima ove zemlje? Šta nas čeka? Diže li Zapad ruke od BiH ili ima rezervni plan? Ostaje da se vidi. Samo da ne bude kasno. Vrijeme curi. Pet do 12 već je odavno na satu.

Samo to, valjda, neko vidi. I da ne bude, kako je govorio čika Jovo: “Ne pucaj!”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.