KOMENTAR DANA

Jesmo li ih izdali

Suštinske vrijednosti odluka iz Mrkonjić-Grada, skupa s grobljima, spomenicima, nazivima ulica i idejom NOB-a, potisnute u zapećak

Prije 80 godina izabrani vijećnici iz svih dijelova države stigli su u Mrkonjić-Grad. Facebook

Alen Bajramovic

24.11.2023

Dan državnosti BiH i ove godine se obilježava u polovini države. U onom drugom je zabranjen. Svečanu akademiju povodom 25. novembra u Banjoj Luci zabranio je MUP RS. Nakon što je Boračka organizacija RS pozvala građane i borce da ga spriječe, policija je procijenila da postoji ozbiljna opasnost od nasilja i da bi moglo doći do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Slično obrazloženje stiglo je i iz Mrkonjić-Grada, gdje je zabranjeno održavanje skupa SABNOR-a BiH, nakon što je na istom mjestu javni skup najavila i lokalna boračka organizacija. Istovremeno, u Srebrenici je smijenjen zamjenik načelnika ove općine Hamdija Fejzić, a učešće u organizaciji obilježavanja Dana državnosti i Dana nezavisnosti BiH jedan je od razloga za takvu odluku skupštinske većine iz srpskih stranaka.

Zabrane i smjene ovogodišnja su čestitka RS svima koji vole ovu zemlju i kojima njen dan mnogo znači, ali i još jedan jasan podsjetnik da različite uniforme u istom stroju nikada ne mogu i neće biti. Dok se ne presvuku.

Kada bi se, kojim slučajem, među nas mogla vratiti 247 vijećnika ZAVNOBiH-a iz Mrkonjić-Grada, od srama i prezira prema svojim potomcima i onome u što smo pretvorili državu za koju su se izborili u crnu zemlju odmah bi se ponovo vratili. Dok ga u RS zabranjuju, Dan državnosti BiH u drugom entitetu formalno se obilježava, ali je često samo povod za promociju političara, dok su suštinske vrijednosti odluka iz Mrkonjić-Grada, skupa s grobljima, spomenicima, nazivima ulica i cjelokupnom zaostavštinom i idejom NOB-a, potisnute u zapećak.

Prije 80 godina izabrani vijećnici iz svih dijelova države stigli su u Mrkonjić-Grad. Putovali su danima i sedmicama kroz blato i snijeg, preko planina, kroz okupirane teritorije, s istom ljubavlju prema domovini, odlučnošću u borbi protiv okupatora i zajedničkim snovima o budućnosti.

Ljudi iz svih naroda, seljaci, radnici i intelektualci, vjernici i ateisti, zajedno su obnovili temelje državnosti BiH, koja i ne može biti drugačija nego zemlja svih naroda i građana koji u njoj žive. Ili ćemo ih izdati, ili već jesmo, ili ćemo od BiH napraviti bolju, ljepšu i sretniju zemlju, koja se ne odriče vlastite prošlosti, ali je okrenuta ka budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.