ŠIROKI BRIJEG

Film "Stigme" otvorio 24. Mediteran Film Festival

Najbolji film i ove godine će birati i publika

Sa večerašnjeg otvorenja. Anadolija

Anadolija

10.10.2023

Projekcijom igranog filma "Stigme", Zdenka Jurilja, otvoreno je 24. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu, javlja Anadolu.

U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za Grand Prix te deset kratkometražnih, koji se takmiče za nagradu "Best Short".

Najbolji film i ove godine će birati i publika.

Težak zadatak

Novost na ovogodišnjem MFF-u je nagrada "Best Camera", koja se dodjeljuje u saradnja s Asosijacijom snimatelja Bosne i Hercegovine.

Svi filmovi koji će se takmičiti, prema riječima organizatora, imaju važnu poruku i kvalitet pa će i stručni žiri imati težak zadatak.

- Iskreno, uživala sam u svakom filmu koji sam pogledala. Komentirala sam maločas s ostalim članovima koliko će biti teško donijeti odluku koji je to najbolji film. Svaki ima ono nešto po čemu je posebniji. Bit će uistinu teško, a publici će biti ugodno - izjavila je članica stručnog žirija Ornela Vištica.

Puno mladih autora

Filmski radnici u Hercegovini ponosni su na ostvarenja nastala u ovom dijelu naše zemlje, kao i na činjenicu da je kinematografija u Hercegovini na zdravim nogama.

- Imamo prvi stopostotno hercegovački igrani film, imamo i puno mladih autora - debitanata, a svi ti filmovi su takvi da ih se ne bismo postidjeli bilo gdje u svijetu. I očekujem da imaju značajan festivalski put. Da kinematografija nastavi rasti i da dogodine na jubilarni 25. MMF imamo makar ovoliko filmova - naveo je producent festivala Robert Bubalo.

Ceremonija dodjele nagrada održat će se u petak, dok će festival biti zatvoren u subotu projekcijom filma o Draženu Petroviću "Naš Mali", redateljice Ivane Guberine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.