GODIŠNJICE

Vlasi: Dan kada je Milošević objavio rat!

Slavio je Milošević na Gazimestanu izgubljenu bitku od prije 600 godina, a izgubio četiri započeta rata sa susjedima za sulude ideje, kaže Azem Vlasi

Milošević na Gazimestanu napravio uvod u najcrnji scenarij krvoprolića. Arhiv

M. KUKAN

28.6.2019

Prije tačno 30 godina tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije Slobodan Milošević na Gazimestanu je napravio uvod u najcrnji jugoslavenski scenarij užasnog krvoprolića uzrokovanog pretenzijama Srbije na teritorije svojih susjednih zemalja, a u kojem je najviše stradala Bosna i Hercegovina. 

Mitinzi i ulica

Slaveći Vidovdan i 600 godina od Kosovske bitke, tog 28. juna 1989. godine balkanski  kasapin je pred oko dva miliona ljudi, između ostalog, zlokobno poručio: „Šest vjekova  poslije, danas, ponovo smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada i takve još nisu isključene.“ 

Azem Vlasi u to je vrijeme bio jedan od vodećih albanskih političara na Kosovu, koji je nekoliko mjeseci proveo u zatvoru nakon ukidanja autonomije i protesta albanskih  rudara u Trepči. Ovaj ugledni kosovski advokat tri decenije kasnije za „Dnevni avaz“ se prisjeća današnjeg dana 1989. 

 

- Milošević je već tada toliko ojačao na političkoj sceni da je procijenio da može preurediti Jugoslaviju po apetitima velikosrpskog nacionalizma na osnovama famoznog Memoranduma SANU-a iz 1986. godine. Budući da političkim sredstvima, institucionalno i dijalogom s drugima nije mogao ostvariti zamišljene ciljeve, krenuo je mitinzima i preko ulice. Pridobio je vrh JNA pošto je bitku za "proširenu Srbiju" poveo u ime "odbrane Jugoslavije", koju navodno drugi ugrožavaju. Otjerao je s vlasti u Srbiji umjerenu političku garnituru koju je oličavao njegov politički mentor zaslužan za njegov politički uspon Ivan Stambolić - prisjeća se Vlasi za naš list.    

Vlasi: Braneći Kosovo, završio u zatvoru. Avaz

Dodaje da je Milošević „preko ulice“ uspio srušiti legalna rukovodstva Crne Gore i Vojvodine, a brutalnom silom i represijom i kosovsko rukovodstvo. 

Pravedan kraj

- Ja sam, kao Miloševićev oponent u odbrani Kosova od njegove brutalnosti, s više stotina Albanaca završio u zatvoru. Tri mjeseca nakon toga on je na Gazimestanu proslavio ono što je silom postigao na Kosovu, a navodno povodom 600 godina od izgubljene bitke na Kosovu od Turaka. I tom prilikom objavo je rat i drugima u Jugoslaviji koji mu misle stati na put, rekavši da se „Srbija nalazi usred političkih bitaka, a nisu isključene ni one oružane“! I održao je obećanje.  

Prvo je JNA krenula na Sloveniju, potom na Hrvatsku, pa na BiH. Kosovo je stenjalo pod brutalnom okupacijom. Onda se 1998. zaratilo i na Kosovu. Slavio je Milošević na Gazimestanu izgubljenu bitku od prije 600 godina, a izgubio četiri započeta rata sa susjedima za sulude ideje. I osobno završio tako i tamo kako je pravedno - zaključuje Vlasi.  

Okolnosti su danas drugačije 

- Danas u Srbiji za sve što se desilo optužuju druge, a zločine Miloševićevog režima prećutkuju, dok osuđene zločince rehabilituju i slave kao junake. Dakle, ni danas u Srbiji nisu odustali od politike koju je zacrtao Milošević, ali su se okolnosti promijenile - ističe Vlasi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.