RIJEČ STRUKE

Dr. Slobodan Nogo, neuropsihijatar: Spriječite da vaš organizam strada zbog emocija

Zadržavanje i suzbijanje emocija na duže vrijeme također nije ništa manje štetno po zdravlje

Pokušajte održavati pozitivno raspoloženje. Ilustracija

Piše: Neuropsihijatar Slobodan Nogo

16.6.2022

Svaka emocija nije samo iskustvo u našoj glavi, ona je i određeno stanje našeg tijela i svih njegovih sistema. Za naše tijelo svaka emocija je stvarni događaj koji mijenja krvni pritisak, preraspoređuje se protok krvi, mijenja se tonus mišića u različitim dijelovima tijela, obrasci disanja, kao i mnogi drugi parametri.


Stanje mobilizacije

Jedina razlika od stresa je u tome što sve emocije ne dovode tijelo u stanje mobilizacije. Sada, zbog nestabilne ekonomsko-socijalne situacije, agresivnost i negativnost postale su vrlo česte emocije mnogih ljudi. Ove emocije javljaju se u odnosu na poslanike, zvaničnike, vladu, susjedne zemlje i narode. Ali šta će se dogoditi ako ova emocija postane stalna pozadina u životu čovjeka?

Visok krvni pritisak će postati ista stalna pozadina! I u ovoj situaciji, kao što razumijete, ozbiljnije bolesti kardiovaskularnog sistema neće dugo čekati. Kada osoba dugo doživljava bilo koju negativnu emociju ili je dugo u negativnom emocionalnom stanju, to se obično povezuje s iskustvom određenog unutrašnjeg sukoba.


Neuropsihijatar Slobodan Nogo. Avaz

Dugotrajno doživljavanje negativnih emocija štetno je za zdravlje, ali zadržavanje i suzbijanje emocija na duže vrijeme nije ništa manje štetno po zdravlje!


Jednostavni načini

Spoznaja da se ne možemo sabrati i natjerati da učinimo ono što je potrebno, može biti mnogo bolnija za nas od simptoma bolesti. Postoji nekoliko jednostavnih načina za održavanje pozitivnog raspoloženja. Stalno se podsjećati na pozitivne trenutke u životu, pogotovo u teškim trenucima. Promijenite svoj stav prema neuspjehu. Čak i iz najtežih i najneugodnijih situacija izvucite pozitivne trenutke.


Češće se smiješite

Za bolje zdravlje budite u društvu veselih ljudi. Pohvalite se za obavljeni posao, važne odluke koje ste donijeli da biste dobili pristojan rezultat, čak i najmanji napredak u prevladavanju bolesti. Ovo je odličan način da se izborite s niskim samopoštovanjem, da se razveselite. Češće se smiješite. Uživajte u svakom danu koji živite. I što je najvažnije, ako vam je teško samostalno postići psihološku ravnotežu, obratite se psihijatru. Zapamtite da je psihijatar specijalista koji pruža psihološku pomoć i mentalno zdravim ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.