TERAPIJA JE NEEFIKASNA

Neuropsihijatar objasnio šta je frontotemporalna demencija od koje boluje Brus Vilis

U kasnoj fazi bolesti pridružuju se poremećaji motoričke sfere u obliku parkinsonizma, neurološki piramidalni znakovi, kazao je Nogo

Nogo: Profesionalna aktivnost je ograničena. Avaz / Sky news

17.2.2023

Slavnom glumcu Brusu Vilisu (Bruce Willis) dijagnosticirana je frontotemporalna demencija, poznata kao FTD. O kojem se oboljenju radi objasnio je za portal “Avaza” neuropsihijatar Slobodan Nogo.

Prehrambene navike

- Frontotemporalna demencija je neurodegenerativna bolest, zajedno sa Alchajmerovom bolešću. Na početku bolesti, pacijent postaje pasivan, počinje izbjegavati komunikaciju, opterećen je kontaktima s drugim ljudima. Zadati posao se obavlja nerado, bez dužne pažnje, traljavo. Profesionalna aktivnost je ograničena na stereotipne radnje – kazao je Nogo.

Dodaje kako se pojavljuju poremećaji govora: iscrpljivanje riječi, mucanje dugim riječima ili stručnim terminima, pacijent dugo ne može pronaći riječi, pojavljuju se i epizode mucanja.

- Kako razvoj bolesti napreduje, lična higijena se zanemaruje. Može poremetiti rani razvoj urinarne inkontinencije. Važan simptom frontotemporalne demencije je smanjenje kritičnosti u procjeni nečijih postupaka. Pacijent počinje zanemarivati pravila pristojnosti u društvu, šale postaju neukusne – kazao je Nogo za portal “Avaza”.

Istakao je i da pacijenti s dijagnosticiranom FTD mijenjaju prehrambene navike te se pojavljuje ovisnost o alkoholnim pićima, patološka žudnja za slatkišima ili hranom. Sposobnost regulacije dobrovoljne aktivnosti je narušena, pacijent gubi sposobnost planiranja i jasnog izvršavanja planiranog, a u budućnosti se gubi i kontrola nad radom.

Gubitak govora

- U takvoj situaciji, radnje pacijenta izgledaju haotično i besmisleno. Sposobnost generalizacije, isticanja glavne stvari je izgubljena, pacijent nije u stanju da rasuđuje i donosi zaključke. U kasnoj fazi bolesti pridružuju se poremećaji motoričke sfere u obliku parkinsonizma, neurološki piramidalni znakovi. Gubi se govor, sve do mutizma (pacijent ne reagira i ne kontaktira s drugima) – navodi Nogo.

Nažalost, dodaje Nogo, terapija frontotemporalne demencije uglavnom je neefikasna. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.