ZBOG PORASTA NAPETOSTI

Australija pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu

Australski građani upozoreni su da budu spremni pronaći sigurno mjesto, a porodice australskih diplomata počele su napuštati Kijev

Australska vlada pozvala je svoje građane da napuste Ukrajinu. Agencije

N. Aj. / Anadolija

24.1.2022

Australska vlada pozvala je svoje građane da napuste Ukrajinu zbog porasta napetosti između te zemlje i Rusije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopćenju australskog Ministarstva vanjskih poslova navedeno je kako je državljanima ove zemlje izdato upozorenje "Ne putujte u Ukrajinu", objavio je "The Sydney Morning Herald".

Australski državljani koji borave u Ukrajini pozvani su da napuste zemlju, te je istaknuto da konzularne usluge i pomoć mogu biti ograničeni zbog trenutne situacije u Ukrajini.


Australski građani upozoreni su da budu spremni pronaći sigurno mjesto, a navedeno je kako su porodice australskih diplomata također počele napuštati Kijev.

Prema ukrajinskim izvorima, u zemlji živi oko 1.400 državljana Australije.

Ranije je američki State Department naredio porodicama svog osoblja u Ambasadi u Kijevu da napuste Ukrajinu, kao odgovor na moguću rusku intervenciju. Nakon SAD-a, Velika Britanija je počela povlačiti svoje osoblje iz ambasade u Ukrajini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.