LJEPOTA I MODA

Andrej Pejić postao žena

Androgini model iz Tuzle izjasnio se kao transrodan

A. Be.

25.7.2014


Supermodel androginog izgleda Andrej Pejić izjasnio se kao transrodan i na društvenim mrežama postavio novo ime – Andreja Pejić. U izjavi poslanoj e-mailom "Huffington Postu" rođeni Tuzlak piše, naime, kako će “odsad na revijama nositi izričito žensku odjeću te kako ima punu podršku svoje agencije, prijatelja i porodice”.

Sada već Andreja Pejić svojom pojavom uzburkala je modni svijet, a svojim androginim izgledom osvojila, između ostalog, naslovnicu "Ellea" i francuskog "Vogue", te u međuvremenu nosila i muške i ženske revije.

- Svim transrodnim mladima na svijetu želim reći da poštujete sami sebe i da budete ponosni na to što jeste. Sva ljudska bića zaslužuju jednak tretman bez obzira na spol ili seksualnost. To je temeljno ljudsko pravo. Imala sam 13 godina i internet mi je pomogao da otkrijem ko sam. Oduvijek sam znala da moram postati žena. No tada je to za mene bilo nemoguće, pa sam postupak odgodila. Androgin izgled bio je način da predstavim svoju ženstvenost bez puno objašnjavanja – kaže Pejić.

Pejić se obratila svojim fanovima na društvenim mrežama.

- Još uvijek sam ista osoba, samo drugog spola i nadam se da svi to možete shvatiti. Ostalima poput mene poručujem da zaslužuju isto poštovanja kao i bilo koja druga osoba na ovom svijetu. Nakon “preobrazbe”, kao transrodna žena, nadam se da ću moći drugima pokazati koliko neka osoba može biti sretna i uspješna bez da odbaci prošlost – ističe Pejić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.