SAVJETI

5 razloga za masažu

Pored toga što predstavlja uživanje, masaža ima i brojne pozitivne efekte po zdravlje

Masaža će ublažiti bolove, naročito one koji su posljedica stresa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

10.4.2019

Masaža pozitivno utječe na opšte stanje organizma, dokazano je i naučnim studijama. Kvalitetna masaža uz adekvatnu tehniku najbolje je rješenje za relaksaciju i osvježenje cijelog tijela.

 Oslobađa od napetosti i ublažava bolove

Masaža će ublažiti bolove, naročito one koji su posljedica stresa i "sjedećeg" stila života, kao što su bolovi u leđima poslije cijelog dana na radnom mjestu. Čak i osobe koje pate od hroničnih bolova mogu osjetiti trenutno poboljšanje, pošto će simptomi biti ublaženi, pokazuju naučna istraživanja.

Pacijenti koji imaju dijagnozu fibromijalgije ili artritisa trebali bi se posavjetovati saliječnikom i razmotriti terapeutske masaže kao vid liječenja.

 Pozitivno utječe na mentalno zdravlje

Brojne studije pokazale su kakoa masaže mogu pomoći i kod brojnih tipova poremećaja raspoloženja. Dokazano je da masaže ublažavaju napetost koja izaziva anksioznost, a pomažu i osobama koje pate od depresije, jer dodir ima i terapeutsko djelovanje jer pruža emocionalnu utjehu.

Popravlja kvalitet sna

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Majamiju utvrđeno je da osobama koje pate od poremećaja u spavanju pomažu dvije masaže nedjeljno u trajanju od 30 minuta. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju prijavili su značajno poboljšanje kvaliteta sna nakon nekoliko nedjelja.

Ranija istraživanja su pokazala da masaža podiže nivo serotonina u krvi, a ovaj hormon je jako važan za zdrav i kvalitetan san.

 Ubrzava oporavak kod sportskih povreda

Masaža ne samo da će ubrzati oporavak ako vučete neki staru povredu, već će i ublažiti upalne procese u organizmu, povećat će fleksibilnost mišića i time smanjiti rizik od novog povređivanja.

Sportska masaža može biti usmjerena na tretman starih povreda ili na poboljšanje izdržljivosti i fleksibilnosti tijela.

Podstiče imunitet

Masaža doprinosti boljoj cirkulaciji krvi, pa i bijelih krvnih zrnaca, koja nas štite od infekcija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.