LIGA PRVAKA

Levandovski ruši bivšeg mentora

Igrati na Enfildu je nešto posebno i uzbuđen sam zbog toga, kaže Poljak

Levandovski: Važi za jednog od najboljih evropskih napadača. AFP

N. C.

19.2.2019

Robert Levandovski (Lewandowski) se nada da će pobijediti svog bivšeg mentora Jirgena Klopa (Jur Klopp) u večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka između Liverpula i Bajerna.

Levandovski je najbolji strijelac Bajerna ove sezone sa 25 golova u 30 nastupa i predvodit će Bavarce na Enfildu. 

Prema MOZZART kladionici, Liverpul važi za favorita u večerašnjem meču. Kvota na pobjedu "Redsa" iznosi 2,25, na remi 3,40, dok se na pobjedu njemačkog tima nudi kvota od 3,20.

Veliki utjecaj

- Znam da njihovi navijači ne žele da postignem gol,n iti da mi pobijedimo, ali mene će takva atmosfera napuniti energijom. Igrati na tom stadionu je nešto posebno i uzbuđen sam zbog toga. Ako pobijedimo, tim bolje – kaže Levandovski. 

Poljski reprezentativac je došao u Borusiju iz Dortmunda kada je imao 21 godinu, stavivši se na raspolaganje Klopu, koji sada vodi Liverpul. 

- On je imao veliki utjecaj na moju karijeru. Zahvalan sam mu zbog svega što je uradio za mene dok sam bio u Dortmundu. Rasli smo skupa, ali on je u meni otkrio napadački instinkt, što mi je omogućilo da napredujem - dodao je Levandovski. 

Poljak je zabetonirao svoj status jednog od najboljih evropskih napadača kada je postigao sva četiri gola u pobjedi Dortmunda nad Real Madridom u Ligi prvaka 2012./13. Te sezone Borusija je izgubila finale na Vembliju od Bajerna, a godinu kasnije Levandovski je potpisao za Bavarce kao slobodan igrač.

Otad je odigrao 225 utakmica i postigao 176 pogodaka za njemačkog šampiona.

Klop je posljednji trener koji je osvojio titulu u Bundesligi a da nije vodio Bajern. Nakon što je bio prvak s Borusijom 2011. i 2012. godine, Bavarci su zaredali sa šest uzastopnih naslova. 

Žestoko je bilo rivalstvo između Dortmunda i Bajerna dok je Klop radio u Njemačkoj, a intenzivirano je kada su Bavarci preoteli ponajbolje igrače Borusije Marija Gecea (Mario Goetze), Matsa Humelsa (Hummels) i Levandovskog.

Ništa lično 

- Nema ništa lično između mene i Bajerna. Nikad nije bilo negativnih stvari između nas, ali nisam bio sretan kada su mi odvodili najbolje fudbalere. To je dio posla – kaže Klop.

Liverpul je, također, došao blizu naslova evropskog prvaka izgubivši prošlogodišnje finale od Real Madrida. 

- Mnogi u Njemačkoj pričaju o atmosferi na Enfildu, po čemu smo vjerovatno najemotivniji klub na svijetu. Prema meni, emocije su pozitivne, pa pokažimo ih na terenu večeras – rekao je Klop.  

Sličan stil Barce i Liona   

Barcelona je veliki favorit protiv Liona u drugom večerašnjem meču osmine finala Lige prvaka koji se igra na stadionu „Lavova“. Španskom klubu bi dovoljna opomena trebala biti pobjeda Liona nad Mančester sitijem u grupnoj fazi.  

- Lion i Barcelona su dva tima koja njeguju sličan stil igre, vole napadati i imati posjed lopte – rekao je Bruno Genesio, trener Liona.

Kvote za online igru te čekaju u Mozzartu! Registriraj se na sajtu, uplati na račun (putem Klikera, xBona, banke ili na drugi način) i pridruži se pobjednicima!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.