VIJESTI

TRAVNIK: Kome smeta privatizacija SRC-a "Vlašić"

Vrhovni sud Federacije BiH odbio tužbu

K. KAVAZOVIĆ

6.4.2016

Vrhovni sud Federacije BiH odbio je zahtjev za reviziju koji je podnijela Agencija za privatizaciju Srednjobosanskog kantona (SBK) u slučaju privatizacije Sportsko-rekreacionog centra (SRC) ''Vlašić'', koji je kupila firma „Ozon“ iz Travnika.

Neizvršene obaveze

Ovom presudom Vrhovni sud FBiH potvrdio je ranije presude Općinskog suda Travnik i Kantonalnog suda Novi Travnik, koji su odbili tužbe Agencije za privatizaciju SBK, koja je tražila da se zbog nerealiziranih ulaganja u drugoj godini isplati kazna u iznosu od 4,2 miliona KM i 74.902 KM zbog neizvršenja ugovorene obaveze.

- U toku postupka utvrđeno je da je tuženi platio kupoprodajnu cijenu u iznosu od 580.000 KM, da je preuzeo predmet kupoprodaje, ali da njegova ulaganja u drugoj godini nisu realizirana usljed promijenjenih okolnosti - stoji u pojašnjenju presude.

Naime, na lokalitetu za koji je „Ozon“ dobio koncesiju za izgradnju ski-staze sa ski-liftovima od vrha Makovac prema vrhu Pavo na jednom dijelu koncesiono područje se preklapa s minskim poljem. Ukupna površina staza unutar minskog polja iznosi 3,6 hektara. 

Parnični postupak

Još jedan od razloga zbog kojih nije bilo moguće nastaviti investicioni ciklus jeste parnični postupak po tužbi porodice Miletić zbog parking prostora koji obuhvata parcele obuhvaćene koncesijom.

Interesantno je da su sva tri suda preporučila stranama u postupku da se ovaj projekt kroz ugovor realizira, a ne da se kažnjava kroz ugovornu kaznu. 

Top destinacija u BiH

Nakon što je firma „Ozon“ privatizirala SRC „Vlašić“, vidljivo je da je turistička zona na Babanovcu očišćena, da je riješen problem odvoza smeća. Uložena su velika sredstva u sistem vještačkog osnježivanja, ali i gradnju infrastrukture te vještačko jezero. Stalni porast broja turista, posebno u ljetnom periodu, očigledan je. Vlašić je prošle godine bio među deset top destinacija u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.