VIJESTI

VJEKOSLAV BEVANDA: Optimističan sam u pogledu MMF-a

EKONOMIJA Ministar finansija BiH za "Avaz"

A. DUČIĆ

8.4.2016

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda izjavio je jučer za "Avaz" da treba biti optimističan da će u naredna dva do tri dana razgovori delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i vlasti RS rezultirati dogovorom o rješavanju problema u "Banci Srpske", koji je jedan od uvjeta za kreditni aranžman za BiH. S delegacijom MMF-a, koja je, kaže, došla na njegov poziv, napravljen je jasan presjek i "sve je definirano, nema nejasnoća".

Razmjena podataka

- Vidjet ćemo mogu li biti ispunjeni uvjeti koje oni traže. S vlastima RS razgovara se da "Banka Srpske" bude zatvorena bez dokapitalizacije. Druga stvar je razmjena podataka između poreznih uprava i da to ide automatski. Vođeni su ozbiljni razgovori o učinkovitosti supervizija nad bankama u oba entiteta. Traže da sve banke prođu testove uglednih revizorskih kuća - rekao nam je ministar Bevanda.

Upitan brine li se zbog uzdrmanosti bankarskog sektora u RS, Bevanda je odgovorio da je to sistem spojenih posuda te da ima niz banaka koji nisu u sjajnom stanju.

- Premala smo država. Ne slažemo se politički u mnogo stvari, ali usaglašeni jedinstveni ekonomski prostor mora postojati - istakao je on. 

Bevanda je za naš list prokomentirao opaske zvaničnika federalnog nivoa o tome da gradnja autoputa baš i ne ide željenom dinamikom.

- To nije od jučer. Imali smo prije nekoliko godina situaciju da su u parlamentima dugo stajali kreditni sporazumi čekajući na ratifikaciju. Veoma je mnogo urađeno na tome da bi se procedure ubrzale. Međutim, kada treba doći do efektivnosti kredita, tu se javljaju problemi i dovodimo se u situaciju da plaćamo penale za neiskorištena sredstva. To se ne smije dešavati, treba nam efikasnost - poručio je Bevanda. 

Politički kompromis

Istakao je da se nada da će vrlo brzo doći do kompromisa između svih nivoa vlasti o jedinstvenom modelu mehanizma koordinacije koji je ključan za nastavak integracija u EU.

- Tehnički timovi to su doveli do dvije-tri stvari za koje treba donijeti politički kompromis. Nadam se da će idući sastanak rezultirati rješenjem - kazao je Bevanda.

Imenovati ministra i zamjenika iz SBB-a 

Bevanda nam je rekao kako je mišljenja da kandidate SBB-a za državnog ministra i za zamjenika ministra treba što prije imenovati.

- Sve što nije kompletno, pomalo otežava rad. Posebna je priča daljnja prohodnost u Parlamentu. Moja iskustva s radom kadrova SBB-a u Vijeću ministara iz ranijeg perioda veoma su pozitivna. Kao osoba želim da ova imenovanja budu što prije. To je i jasan politički stav HDZ-a BiH, i to ne s figom u džepu - istakao je Bevanda.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.