BIH

Goran Zubac ostaje na čelu SIPA-e

Nezavisni odbor nije donio nikakvu odluku

M.Aš.

22.7.2014

 

Goran Zubac ostaje na čelu SIPA-e, odlučio je Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH, čija je sjednica upravo završena.

Predsjedavajući Žiko Krunić je rekao novinarima da Nezavisni odbor nema nadležnosti da raspravlja o pitanjima koja je uputio zamjenik ministra sigurnosti BiH Marinko Ćavar, a tiču se uskraćivanja prava pristupa Goranu Zubcu tajnim podacima do okončanja sudskog postupka koji se vodi protiv njega.

 

Članovi Nezavisnog odbora zbog podijeljenih mišljenja nisu se mogli usaglasti ni oko samog dnevnog reda, kao ni oko toga da li uopće imaju nadležnost da raspravljaju o Ćavarevom zahtjevu, te će Ustavno-pravnoj komisiji Parlamenta BiH biti upućen hitan zahtjev da da pojašnjenja vezana za ova pitanja.

Krunić je kazao i da Nezavisni odbor nema nikakvih primjedbi na rad Gorana Zubca, te da nije doveden u pitanje rad SIPA-e.  

Podjsećanja radi, sjednica Nezavisnog odbora na kojoj bi se trebalo raspravljati o slučaju Gorana Zubca direktora SIPA-e, koji je optužen za nesavjestan rad u službi, počela je u 9,30 jutros u Sarajevu. Sjednici su prisustvovali svi članovi Odbora.

 

Pozivu za saslušanje uredno se odazvao Goran Zubac koji je u zgradu Parlamenta BiH došao u pratnji zamjenika Đure Kneževića i pomoćnika Anđelka Hrgića.

Zubac se u vrijeme dok je Nezavisni odbor utvrđivao dnevni red, nalazio u jednoj od kancelarija gdje je čekao da bude pozvan u salu gdje zasjeda Odbor kako bi bio saslušan.

 

Navodno, na sjednicu  su bili pozvani i ministri FMUP-a i MUP-a KS Predrag Kurteš i Nermin Pećanac da se očituju o demonstracijama od 7. febrauara ove godine.

 

Saslušanje Gorana Zubca, koji je u pratnji zamjenika ušao u prostoriju gdje je zasjedao Nezavisni odbor, trajalo je samo 10 minuta.

 

Zgradu su napustili ne želeći davati izjave novinarima.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.