BIH

Dervoz predsjedava sastankom eksperata Vijeća Evrope

Dvodnevni skup u Sarajevu

Srna

22.7.2014


Član stalne delegacije Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Ismeta Dervoz predsjedava u Sarajevu dvodnevnim sastankom eksperata Vijeća Evrope, čiji je cilj izrada izvještaja "Kulturno nasljeđe u kriznim i postkriznim situacijama".

Dervoz u Sarajevu predsjedava sastankom deset eksperata iz Velike Britanije, Kipra, Kosova, Albanije, Holandije i BiH, navodi se u saopćenju Parlamentarne skupštine BiH.

Izvještaj o ulozi kulturnog nasljeđa poslanik Parlamentarne skupštine BiH Ismeta Dervoz priprema kao član Komiteta Vijeća Evrope za nauku, kulturu, obrazovanje i medije.

Dervoz, kao izvjestilac, stavlja akcenat na materijalno kulturno nasljeđe, kao i na to da kulturne različitosti, koje obuhvataju i nasljeđe i stvaralaštvo, mogu poslužiti kao pozitivna snaga u otvaranju interkulturalnih dijaloga, obnavljanju tolerancije i ubrzanju procesa pomirenja, socijalne stabilnosti i rekonstrukcije.

Na sastanku koji je, u saradnji sa Generalnim direktoratom Vijeća Evrope za demokratiju, organizovan u prostorijama kancelarije Vijeća Evrope u Sarajevu, eksperti će, osim doprinosa izradi izvještaja, razmijeniti saznanja i iskustava iz njihovog rada na terenu na prostorima jugoistočne Evrope, Kipra, Gruzije i regiona Abhazije i Nagorno-Karabaha.

Tokom boravka u BiH eksperti Vijeća Evrope posjetit će i obnovljenu sarajevsku Vijećnicu, te Mostar i Počitelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.