BIH

Nekom poplave, nekom brat

Prekinuta sjednica Skupštine Distrikta Brčko

Sead Zahirović

25.7.2014

 

Posljednja sjednica Skupštine Distrikta Brčko prekinuta je tokom rasprave o Vladinom prijedlogu da se iz budžetskih sredstava izdvoji preko 3,5 miliona maraka na ime troškova nastalih tokom nedavnih poplava.

Tokom skupštinske sjednice zastupnik Ivan Krndelj ( HSS ) je podnio ostavku na funkciju predsjednika skupštinske Komisije za borbu protiv korupcije.
„Treba generalno gledati prosječne građane bez obzira na nacionalnost. Vidim u Brčkom generalno nezadovoljstvo! To bi nam trebao biti signal da ne idemo u dobrom pravcu“ kazao je Krndelj.

 

Sporni prijedlog sadrži niz nepravilnosti i nelogičnosti, a zastupnici su između ostalog uočili i da je dva puta prikazana faktura firme Univerzal MD u iznosu od preko 90.000 KM. Samo ova firma je Distriktu fakturisala oko 720 hiljada maraka na ime isporučenog sjemena kukuruza za presijavanje poplavljenih njiva, iako je po nekim procjenama za ovu namjenu bilo dovoljno  dva puta manje sredstava.

 

Među rekorderima je i firma „ Ruškić doo“ koja zapošljava samo dva radnika, a ispostavila je fakture u iznosu od 650 hiljada maraka, od čega se čak 200 hiljada odnosi na „pripravnost kamiona i radnih mašina“. Nezvanično saznajemo da je vlasnik ove firme Ilija Ruškić u bliskim vezama sa brčanskim HDZ-om i gradonačelnikom Antom Domićem po čijem je zahtjevu i  angažiran „Ruškić doo“. Brojni su i drugi slični primjeri, a zajedničko im je da radovi i usluge nisu jasno specificirani, što je konstantiralo i Pravobranilaštvo Distrikta.

 

Svi navodni troškovi nastali su u periodu proglašenog stanja elementarne nepogode, kada je suspendiran Zakon o javnim nabavkama.

 

„Pozivam Tužilaštvo i druge nadležne institucije da se uključe u slučaj i ustanove je li bilo kršenja zakona“ kazao je zastupnik Salim Bašić (SBB) .

 

Tokom skupštinske rasprave u više navrata je jasno izražena sumnja da su uglavnom angažirane firme koje su povezane  s funkcionerima Vlade, ali i nekim zastupnicima iz vladajuće većine.

 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.