ŠOKANTNO

Zukićeva kobila Odet izudarala samu sebe!?

Piše: M. AŠČIĆ

3.5.2018

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) odbilo je kao neosnovanu žalbu advokata Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara SDA, na okolnosti koje se odnose na stradanje Zukićeve kobile Odet na imanju u Visokom u junu prošle godine! 

Nema istrage

Advokat Ahmed Žilić uputio je žalbu na odluku Tužilaštva ZDK, koje je u februaru donijelo odluku da neće provoditi istragu, jer „prijavljeno djelo nije krivično“, pozivajući se na izvještaj policijske stanice Visoko i veterinara koji su kobilu liječili.

Ranije su Tužilaštvo i MUP ZDK u dopisima, na osnovu izvještaja koje su dobili, naveli da je kobila Odet zbog bolesti počinila samoubistvo, što je Zukićev advokat ocijenio kao apsurd i skretanje pažnje s nalogodavaca i očitog slanja krvavih poruka njegovom branjeniku.

U žalbi je naglasio da konji nisu skloni suicidu i da je zanemaren izvještaj Muamera Derviševića, veterinara koji je liječio konja, a koji je u svom nalazu ukazao na brojne povrede na glavi te kontuzije na ekstremitetima, koje su dovele do smrti.

No, Vesna Kaknjo, glavna tužiteljica ZDK, u odgovoru Žiliću navodi da je odluka o neprovođenju istrage donesena nakon sjednice Ureda tužilaca i da oni podržavaju svog tužioca.

- Odluka postupajućeg tužioca je pravilna i zakonita te je Vaša pritužba odbijena kao neosnovana – napisala je Kaknjo.

Bila bolesna

Ona je u odgovoru Žiliću istakla i da iz izjava ljekara koji su liječili kobilu, ali i trenera, „jasno proizlazi da je bila bolesna od dojenačkih kolika, da je u tom periodu jahana, što je pogoršalo njeno zdravstveno stanje“.

- U smislu da se udara zadnjim nogama u stomak, valja po zemlji od bolova koje je trpjela, udara glavom, što je sveukupno imalo za posljedicu smrtni ishod - napisala je Kaknjo te dodala da, ako su nezadovoljni ovom odlukom, imaju pravo da se žale Tužilaštvu FBiH.

Žilić: Pravosudni organi nisu se htjeli zamjeriti političkim centrima moći 

Žilić kaže da neprovođenjem istrage Tužilaštvo ZDK uporno zataškava ubistvo konja Amira Zukića, čak i nakon što je dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu izjavio da u literaturi nije naišao na slučajeve suicidalnosti konja.

- Tužilaštvo i MUP ZDK namjerno su propustili da pravovremeno izvedu dokaz obdukcije konja. Nikad nije ispitivan ni veterinar koji je liječio konja i koji mu zna anamnezu. Ovdje treba reći da se pravosudno policijski organi nisu htjeli zamjeriti političkim centrima moći nego su uvjerili sebe i javnost da konj može biti suicidalan - kaže Žilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.