KRIZA

50.000 migranata pred bh. granicom!

Piše: K. KEŠMER – E. TRAKO

11.5.2018

Desetine hiljada izbjeglica iz zemalja Bliskog istoka trenutno se nalaze u Grčkoj, Makedoniji i Crnoj Gori, a veliki dio njih uskoro bi mogao krenuti ka bh. granici! Potvrdio nam je to i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. 

 Promjenljiva brojka

- Trenutno je oko 50.000 izbjeglica u našoj okolini. Najviše u Grčkoj. Ali, taj se broj stalno mijenja, raste, migranti pristižu non-stop. I veliki dio njih će prema Evropi krenuti upravo preko BiH – kaže Ujić.

Ističe da Služba redovno dobiva izvještaje u kojima se navodi stanje na terenu te da se brojke konstantno mijenjanu. Uglavnom rastu. Kako kaže, naša država već je uveliko u migrantskoj krizi.

- Mi kao služba trudimo se da ih biometrijski sve identificiramo i uvedemo u sistem. Ali, mi to ne možemo sve sami. Vlast mora nešto poduzeti, mi smo samo njihov servis - navodi on.

Ujić dodaje da je zakazan sastanak Koordinacionog tijela za pitanje migranata, na kojem bi se trebala naći neka rješenja za krizu.

- Prvo što se treba uraditi jeste da se oni pomjere iz užih gradskih jezgri. Mi imamo prijedloge da se naprave kampovi u Ilijašu i Hadžićima, tu ih možemo adekvatno zbrinuti, osigurati higijenske i zdravstvene uslove. Međutim, za to je potreban veliki novac. Naše vlasti moraju se obratiti EU i drugima da nam pomognu - navodi on.

I dok se vlasti kane da konačno održe sastanak na kojem će pokušati donijeti neka rješenja, u BiH, prema podacima Službe, dnevno uđe 80 do 120 migranata. Svjedoče tome i pune autobuske i željezničke stanice.

Dobro uvezani

Zanimljivo je, kaže Ujić, koliko su sami migranti uvezani.

- Često dođem na posao i već vidim novu grupu pred Službom. Čak znaju imena nekih naših službenika. Dakle, oni koji su već prošli sistem, dojavljuju narednoj grupi kuda trebaju ići, šta raditi i kome se javiti – kaže on.

Uhapšen još jedan krijumčar

Nakon što je prije dvije sedmice razbijena jedna organizirana grupa trgovaca ljudima na čijem je čelu bio Edis Mešinović, jučer su pripadnici Granične policije u Velikoj Kladuši uhapsili još jednu osobu, D. S. (1969.). Protiv njega će Tužilaštvu BiH biti dostavljen izvještaj zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo krijumčarenja osoba.

Uhapšeni D. S. navodno je pokušao nezakonito prebaciti šest državljana Sirije iz BiH u Hrvatsku. Ranije su policijske službe utvrdile da su krijumčari prebacivanje migranta naplaćivali oko 500 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.